Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Visszaállt a régi rend

Visszaállt a régi rend Kovászna megye

Négyszáz százalékkal nőtt tavalyról idénre Sepsiszentgyörgyön a nem lakáscélú ingatlanok helyi adója – írta egy felháborodott olvasónk. A polgármester ezzel szemben azt állítja: semmi sem változott, csak lejárt a tavalyi évre adott rendkívüli kedvezmény.

Hirdetés
Hirdetés

Antal Árpád érdeklődésünkre elmondta: némi félreértés azoknál adódhat, akik a tavaly fizettek először helyi adót nem lakás céljára használt ingatlan után.
– 2019-ben, a municípiumok szövetségének kezdeményezésére összhangba hozták a természetes és jogi személyek ingatlanadóját. A helyzet úgy állt ugyanis, hogy egy ugyanolyan, ugyanarra a célra használt ingatlanra a cégeknek a lakás értékének 1,2%-át kellett befizetniük, míg a természetes személyek esetében ez 0,2% volt. Ez annyira előnytelen helyzetbe hozta a vállalatokat, hogy egyszerűen nem érte meg becsületesnek lenni, hanem mindenki igyekezett természetes személlyé „válni”, így olyan abszurd helyzetek alakultak ki, hogy magánszemélyek kezdtek lakónegyedeket és bevásárlóközpontokat építeni. Úgy becsültük, hogy a cég leírhatja a birtokában lévő ingatlan költségeit, s ezzel az 1,2%-ból körülbelül 0,4%-ot „megspórol”, így mintegy 0,8%-nak felel meg az az adó, amit az ingatlanra kifizet, és ennyit állapítottunk meg a természetes személyeknek is. A járványhelyzetre való tekintettel 2020-ra ezt az adót egy helyi határozattal 0,2%-ra csökkentettük. Az év lejártával az adócsökkentést előíró határozat érvénye (és reméljük, a járvány is) lejárt, ezért visszaállt a 2019-es állapot. Tehát nem módosítottuk a nem lakáscélú ingatlanok adóját, mindössze arról van szó, hogy lejárt a kedvezményes időszak – magyarázta Antal Árpád.
A polgármester hozzátette: a lakáscélra használt ingatlanok adója továbbra is az érték 0,2%-a marad. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások