Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Utak és hidak: mintha teljesen újjáépítenék Háromszéket!

Utak és hidak: mintha teljesen újjáépítenék Háromszéket! Kovászna megye

Idén előreláthatólag sikerül befejezni a Málnásfürdőtől az ágostonfalvi Olt-hídig, illetve a Hagymás-tetőig tartó közel 50 kilométeres útszakasz teljes körű újjáépítését. 2024-ben Kovászna megyében ez lesz a legfontosabb előrelépés az infrastrukturális fejlesztések terén, de emellett egyéb munkálatok is várhatóak.

Hirdetés
Hirdetés

Málnásfürdő és – Barót érintésével – az ágostonfalvi Olt-híd között összekötő szakasz felújítása 70 százalékban már elkészült, így jogos az elvárás arra nézve, hogy még az idén sikerül pontot tenni a munkálat végére. A projekt összköltségvetése 88 millió lejre rúg. Ez hatalmas összeg, de összetett és nehéz a kivitelezés is.

Az erdővidéki munkálat egy másik része a Baróttól Hargita megye határáig, azaz a Hagymás-tetőig tartó, Olaszteleken és Vargyason átvezető, 15 km hosszú megyei út rendbe tétele, amely 47 millió lejből készül; itt a munkálatok 60 százalékán vannak túl. Ez a két beruházás nem csak útszélesítést, aszfaltozást jelent, hanem tizennyolc híd és több tucat áteresz építését, több tíz km-nyi sánc kialakítását, három vasútátjáró felújítását, a településeken járdák építését, sok száz kapubejárat kialakítását és még sorolhatnánk. Ezért is mondta Tamás Sándor megyetanácselnök, amikor a folyamatban levő munkálatokról kérdeztük, hogy „mi nem toldozunk-foltozunk, hanem újat építünk”.

A Hatodon is biztonságosabb most a közlekedés. Fotó: Török Etele

„A tavasszal elkezdődik a Sepsikőröspatak központjától a Vadas-tető aljáig vezető, közel 2,5 km-es megyei út teljes körű kiépítése is, hiszen ebben az esetben is az alapoktól kezdjük, majd rákerül két rend rá aszfalt” – tájékoztatott a megyevezető. A szükséges több mint 6,3 millió lejt kormányzati forrásból, valamint saját költségvetéséből teremti elő Kovászna Megye Tanácsa. Ahogy az időjárás engedi, hozzákezdenek a munkálatoknak, és reményeik szerint már idén be is fejezik.

Ugyancsak az Anghel Saligny-programból és saját költségvetésből finanszírozzák Sepsibükszádon a 12-es országúttól a vasútállomásig tartó, 1,3 km-es útszakasz újjáépítését és egy teljesen új Olt-híd építését. A beruházás összköltségvetése ebben az esetben több mint 15 millió lej.

Sepsibükszádon is új híd fog épülni. Fotó: Kocsis B. János

A Barátos és Zabola közötti megyei úton a nagyon rossz állapotban levő részekre, Zabola és Tamásfalva között, valamint Szörcse belterületén a megyei önkormányzat saját költségvetésből aszfaltszőnyeget terített. A teljes szakaszra, a több mint 10 km-es megyei út újjáépítésére az idén a terveket készítik el.

Amíg elkészült, addig is át kellett kelni rajta valahogy. Fotó: Török Etele

Az Ajta-patakon átvezető, tönkrement vashíd helyett új betonhidat építettek. Ezt a forgalom előtt megnyitották, a munkálat lezárása a nyáron esedékes. E mellett Nagyajtán átalakítják a Középajtára vezető út kereszteződését. Összesen 11 millió lejes munkálatról van szó, hozzá a pénzt kormányzati forrásból és saját költségvetésből biztosítják.

Új híd épült az Ajta-patak felett. Fotó: Török Etele

A következő időszak nagy lélegzetű munkálata az ún. Szentföldön – Kézdiszentlélek és Lemhény között – 19 km-en átvezető megyei út átépítése lesz. A tervek elkészültek, ahogy megnyílik az új uniós forrás, mintegy 150 millió lejes támogatásra pályáznak.

A szokásos karbantartási munkálatok – festés, foltozás, kisebb aszfaltszőnyegek, átereszek, útpadkák kaszálása, makadám utak kövezése stb. – a szokásos módon végzi a megyei önkormányzat, ennek költségvetése 5,7 millió lej, amit célirányos kormányzati támogatásból fedeznek. Háromszéken megyei úthálózat hossza 260 km-t tesz ki. Emellett még van 253 km községi út és 283 km országút is a megyében.

Az út- és hídépítés terén tavaly is látványos előrehaladást ért el a megye. Így például 31,7 millió lejes beruházás révén befejezték a Nagyborosnyó – Kisborosnyó – Nagypatak – Saramás – Bodzaforduló közötti 22,5 kilométeres megyei út újjáépítését, összekötvén Orbaiszéket Bodzavidékkel. Nagypatak és Saramás között eddig soha nem volt aszfaltos út.

5,8 millió lejes munkálat eredményeképpen most már Maksát is aszfaltút köti össze Sepsibesenyővel, a Besenyő-patak felett pedig új betonhidat építettek. Ugyancsak kormányzati forrásokból és saját költségvetésből, 1,1 millió lejből Várhegyen is új hidat emeltek.

Összekötötték Orbaiszéket Bodzavidékkel. Fotó: Kocsis B. János

A várhegyiek sem panaszkodhatnak. Fotó: Kocsis B. János

Fotó: Kocsis B. János, Török Etele

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 9., 15:38
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Amit ezelőtt már 10eve ezelőtt el kelet volna készüljön azzal kampányolnak, lásd Lemhenybe a felsolemhenyi útszakaszt ott is két éve épül már ki is lyukat néhol ,és ha ilyen tempóban zajlik meg 2ev múlva se készül el!De legalább lesz amivel kampányolni

 • User
  Dátum: 2024. február 9., 16:14
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Vajon Nagyborosnyón miért nem pályáztak a Saligny program keretében? Az utcák lassan járhatatlanok, a patakmedret felvette a szemét … Más falvakban miért lehet tenni a közért is valamit? Azért nem semmi a 21- ik században gumicsizmaaval menni ki a fő útra 😭😭😭

 • User
  Dátum: 2024. február 10., 4:34
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Olyan Megéneklünk Románia érzésem lett egy percre. Ilyen vezetődicsőítő szöveget/attitűdöt/címet a kommunista magyar sajtóban találni csak. Szerkesztő úr felmondta szépen a leckét, jöhet a simogatás a buksira.
  Az ég szerelmére, a vezetőink, ha néha teszik a dolguk , nem kell dicsőíteni őket, ezért vannak fizetve.

  • User
   Dátum: 2024. február 13., 16:35
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Lenyeg hogy mi Kezdin fizessuk azt a szemetet is amit nem visznek el, ez ugy tortenik hogy a cickoknak minden meg van engedve, HALO TEGA tessek kivonul az adott kozegbe is es beperkalni a penzt es akkor egybol nem kell nyuzni a nepet azzal hogy emeljuk a szemet dijjat !!!