Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Óvatos realizmus jellemzi a sepsiszentgyörgyi költségvetést

Óvatos realizmus jellemzi a sepsiszentgyörgyi költségvetést Kovászna megye

Egy nappal azelőtt, hogy a sepsiszentgyörgyi képviselő-testület szavazna az idei költségvetésről, Antal Árpád polgármester sajtótájékoztatót tartott a tervezett büdzséről. Idén 334 millió lejjel számol a háromszéki megyeszékhely.

Hirdetés
Hirdetés

Tavaly jó költségvetési évet zárt az önkormányzat, minden idők legnagyobb büdzséjét valósította meg, közel 330 millió lejre rúgott, noha addig soha nem érte el a 200 milliót sem.

Az idei költségvetés tervezésekor – mint korábban is – az „óvatos realizmus” jellemzi az önkormányzatot – fogalmazott Antal Árpád. Mindez azt jelenti, folytatta, hogy mindig a várhatónál kicsit kevesebb bevétellel terveznek, és az év során a további költségvetés-kiegészítések függvényében költenek. A büdzsébe mindig csak annyit foglal bele a városvezetés, amennyit várhatóan el is tud abban az adott évben költeni. Tavaly 255 millió lejes bevétellel számolt a városvezetés, ennél majdnem 30 százalékkal több jött be az év végére.

Az idei költségvetésből

Anélkül, hogy a látványos nagyberuházásokra más forrásokból megszerzett pénz szerepelne a bevételi oldalon, az idei év büdzséje 334 241 400 lejjel számol. Lehetne 70 millió euróval (350 millió lejjel) több is – ennyi az épülő terelőút költsége, aminek idén el kell készülnie, és aminek megvalósítását átvehette volna a város. De ha összeszámoljuk a folyamatban levő és megvalósult beruházások költségeit, csak a város csíkszeredai bejáratánál – ideértve a terelőutat, a stadiont, a Sepsi Aréna mellett felépítendő jégcsarnokot, a Sapientia egyetem kampuszát – akkor kiderül, hogy 200 millió euró fejlesztésre fordítható összegből a sepsiszentgyörgyi költségvetésen 2 millió euró ment át.

Ezen kívül még 700 millió eurónyi uniós finanszírozásra van aláírott szerződése a városnak. Ezzel szemben a helyi lakosok (magánszemélyek) által befizetett ingatlan- és gépjárműadó a tavalyi megvalósított költségvetés nem egészen 3%-át teszi ki.

Hogy a városlakóknak legyen egy víziójuk is arról, amire idén pénzt fordít az önkormányzat, a polgármester példának hozta fel a terelőutat, a Sepsi Aréna melletti jégcsarnokot, amelynek idén hozzálátnak. Mindezek mellett a városvezető megemlítette a városi tömegközlekedés fejlesztését célzó projekt lezárását, az állomási tó befejezését, a volt dohánygyár területén a kommunizmus múzeumának helyszínéül szolgáló épület felújításának megkezdését is.

Több oktatási intézményben, bentlakásban is lesznek felújítások, egyelőre még a munkálatok ütemezése jelent gondot, és keresik a megoldásokat a gyermekek átmeneti elhelyezésére. Továbbá megkezdik az Országos Lakásügynökséghez (ANL) tartozó tömbházak építését a csendőrségi épület mellett és a Jókai utcai volt tyúkfarm területére épülő kampuszt is – zárta az idei évben sorra kerülő fejlesztések sorát a polgármester.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük