Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új utcanevek kerülnek fel Sepsiszentgyörgy térképére

Új utcanevek kerülnek fel Sepsiszentgyörgy térképére Kovászna megye

Eddig névtelen sepsiszentgyörgyi utcák kapnak nevet a helyi tanács döntése nyomán: a város roma negyedében, az Illyefalva felé vezető út két oldalán, továbbá Szépmezőn és a városhoz tartozó Kilyénben. Miután az intézmény névadó bizottsága jóváhagyta az elnevezéseket, most a prefektusi hivatal láttamozására várnak.

Hirdetés
Hirdetés

József Álmos helytörténész javaslata nyomán az Őrkőn több utcát híres cigány egyéniségekről neveznek el: ifj. Kozák Dávid cigányprímás a múlt század elején Sepsiszentgyörgyön, Brassóban, Budapesten, Borszéken is nagy sikerrel lépett fel zenekarával. Puczi Béla az 1990-es marosvásárhelyi események idején a magyarokat védelmező hidegvölgyi cigányok vezéralakja volt, aki az emiatt rá kiszabott börtönbüntetés elől Magyarországon kért politikai menedékjogot, de azt csak igen megkésve kapta meg. Hajléktalanul, szegénységben halt meg.

Kilyénben Székely György egykori nagybirtokosról, országgyűlési képviselőről neveznek el utcát. Potsa József főispán veje lelkes szószólója volt a vasúthálózat Brassót kikerülő nyugati irányba való fejlesztésének. Ugyanitt Mart, Fatelep, Szeles, Daczó, Majerszky Gyula, Rögös, Remény és Székely György elnevezésű utcák is felkerülnek a település térképére.

A 20. század első felében Szépmezőn tanyát birtokló Nagy Gergely, Kolcza Sándor, Rednik, Neumann József, Reimesch Ferenc, Sütő Berta nevét szintén új utcák örökítik az utókorra. Ugyancsak József Álmos javaslatára Sepsiszentgyörgy egyik első olimpikonjáról, a kiváló atléta, vágtázó Péter Lászlóról is utcát neveznek el. Kései elégtétel annak, aki magyarsága miatt esett el egy olimpiai bajnoki címtől.

A közelmúlt kiváló irodalmi egyéniségei Jánó Mihály művészettörténész felterjesztése nyomán utcanevek formájában is nyomot hagynak a városban: a József Attila-díjas íróról, költőről, újságíróról, Bogdán Lászlóról, a Kossuth-díjas Farkas Árpádról az Illyefavára vezető Jókai Mór utca környékén neveznek el utcát, ugyanitt Dali Sándor és Magyari Lajos költő emlékét is megörökítik. A környéken lesz még Egres és Áfonya utca, a város felső negyedében Néri Szent Fülöp és Kőbánya utca, illetve a Váradi-Bartalis emlékhely felé vezető Vesztőhely utca.
Végül a Domokos Géza és Birtalan Ákos utcákat összekötő szakasz ezután Király Károly nevét viseli majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük