Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen

Időseknek indult támogató csoport Kézdivásárhelyen Kovászna megye

Az egészséges és aktív életmód előmozdítása érdekében indított támogató csoportot a kézdivásárhelyi idősek számára a Gyulafehérvári Caritas. Az első, bemutató jellegű találkozót kedden délután tartották a Vigadó Művelődési Központ kistermében.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen Hubbes Kinga, a Caritas regionális koordinátora köszöntötte a megjelenteket, bemutatva a szociális intézmény által Háromszéken nyújtott szolgáltatásokat, majd Bódi Rozália szociálpedagógus, az induló csoport vezetője ismertette a kezdeményezés célját, az időskor kihívásait és pozitív megélésének lehetőségeit, végezetül pedig egy játékos foglalkozás révén nyújtott ízelítőt a csoportban tervezett tevékenységekből.

Hubbes Kinga érdeklődésünkre elmondta, tevékenységük során azt tapasztalták, hogy a céhes városban ugyan vannak időseknek szóló programok, azok mégsem tudnak minden érintettet elérni.

A jelenlevőknek Hubbes Kinga regionális koordinátor és Bódi Rozália szociálpedagógus tartott bemutatót. Fotó: Farkas Áron

„Mi azokat az időseket szeretnénk megszólítani, akiket egy kicsit bátorítani kell arra, hogy megtegyék az első lépést. Nagyon sokan bezárkóznak, és ahogy az idő telik, egyre zárkózottabbak lesznek. Lehet, hogy vannak lehetőségek körülöttük, de azokat már nem tudják megtapasztalni, mert az évek során elmagányosodtak és már nincsenek meg azok a szociális kapcsolataik, amik ezt lehetővé tennék” – fogalmazott. Hozzátette: a terv megvalósítása érdekében együttműködnének minden olyan szervezettel, amely az idősekre fókuszál, nekik szervez programokat.

A Caritas képviselője kiemelte, hogy a csoportos tevékenységek által egy közösséget szeretnének építeni, hogy az idősek olyan társakra találjanak, akikkel elmehetnek színházba, előadásokra vagy más közösségi eseményekre, illetve közös célokat, terveket szőhetnek saját igényeik függvényében.

Az alkalom játékos foglalkozással zárult. Fotó: Farkas Áron

Mind mondta, az orbaiszéki Zabolán 2022 óta működik hasonló támogató csoport, az öt fővel induló közösség mára 26 tagúvá nőtte ki magát. „Látszik, hogy lelkesek, hogy akarnak, hogy vannak terveik. Egész évre kigondolják, hogy mit szeretnének, és ahhoz mi megpróbálunk pályázatokat írni, támogatásokat szerezni, hogy amit elképzelnek, azt meg tudjuk valósítani” – magyarázta Hubbes Kinga, hozzátéve, hogy Kézdivásárhelyen is egy hasonlóan aktív csoport létrehozása a céljuk.

A kéthetente, a Caritas kézdivásárhelyi székhelyén tartandó ingyenes tevékenységekhez bármikor lehet csatlakozni. További tájékoztatás a 0751-968 152-es telefonszámon, Bódi Rozáliától igényelhető.

Fotó: Farkas Áron

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük