Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Új épületszárnnyal bővítenék a baróti kórházat

Új épületszárnnyal bővítenék a baróti kórházat Kovászna megye

Pályázati szakasz előtt áll a baróti kórház új épületszárnyának projektje, amely négy kórházi osztály számára nyújtana új, felszerelt teret. A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik, ugyanakkor az új járóbeteg-rendelő ügyében is sikerült lépéseket tennie az önkormányzatnak.

Hirdetés
Hirdetés

Körülbelül 25 ezer személynek biztosít egészségügyi szolgáltatást a baróti kórház, amely jelenleg is számos fejlesztés előtt áll: az udvar és a közművek is felújításra várnak, folyamatban van a kibővített járóbeteg-rendelő kialakítása, valamint az évek óta tervezett új épületszárny tervének megvalósíthatósági tanulmányát is aktualizálják. Az egészségügyi intézmény jelentős fejlődésen ment át az elmúlt 14 esztendőben, hiszen 2010-ben súlyos orvoshiánnyal küzdött, mára már összesen 21 állandó és bedolgozó szakorvos áll a betegek rendelkezésére. Váncza Gabriella kórházmenedzser szerint továbbra is szükség volna  gyermekgyógyászra, neonatológusra és altatóorvosra, de közel sem olyan súlyos a helyzet, ahogy évekkel ezelőtt volt.

A kórház új épületszárnyának ötlete három évvel ezelőtt született meg, 2021-ben elő is készítették a megvalósíthatósági tanulmányt, bár akkor nem volt pályázati kiírás. „Most folyik a pénzügyi és műszaki aktualizálás, mert közben változtak a feltételek, de amikor nyílik a pályázat, reméljük, hogy készen leszünk” – nyilatkozta megkeresésünkre Benedek Huszár János, Barót polgármestere. Kihangsúlyozta, hogy még folyamatban van az előkészítés, dolgozik rajta a tervezőcsapat, de vélhetőleg 15 millió eurós beruházásnak néznek elébe. Az előzetes tervek szerint az uniós forrásból kivitelezendő projekt keretében az új épületszárny a sebészeti, intenzív, szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztály számára biztosítana helyet, ugyanakkor felszerelést is a teljeskörű ellátáshoz, többek között laboratóriumot és gyógyszertárat.

Közelebb áll a megvalósításhoz a régóta tervezett, kibővítésre kerülő járóbeteg-rendelő, amelyre legtöbb 4 millió euró támogatást szerezhetnek egy április végéig leadandó pályázat révén. Ezzel kapcsolatban a városvezető ismertette, hogy az alagsorral és tetőtérrel együtt ötszintes, közel 364 négyzetméteres épületet terveznek. Az elképzelések szerint az alagsorban és földszinten laboratóriumok, az első és második emeleten 18 rendelő és a hozzátartozó kezelőhelyiségek lennének, továbbá kialakítanának szintenként egy-egy szobát az orvosoknak és ápolóknak is.

A baróti önkormányzat és a Kovászna megyei tanács partnerségben újítja fel továbbá a kórház udvarát és közműveit, ennek értéke az 5 millió lejt súrolja. Elsőként a víztartályt szerelik be, amely másodlagos vízforrást fog biztosítani a kórház számára, emellett egy elektromos generátor beszerzése is folyamatban van, ami áramkimaradás esetén teljes lefedést biztosít az intézménynek. A későbbiekben beszerelik a víztisztító-rendszert és az udvar is rendezésre kerül.

Januárban új röntgengéppel és számos más orvosi eszközzel is gazdagodott a kórház. Többek között vadonatúj hordozható ultrahangkészüléket vásároltak a nőgyógyászati osztályra, valamint három oxigénfejlesztővel és két laborgéppel is gazdagodott a gyógyintézet betegellátáshoz szükséges kínálata.

Fotó: Barót Városi Kórház Facebook-oldal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 20., 16:47
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Barót 800: Út, iskola, kórház. Kár, hogy mindegyik egyenként hazugság, vagy hazugságokkal van kikövezve az útja.
  1. Barót 800 éves? A Barót-Boralt vitán a szakember (nem a polgármester, hanem a történész) elmondta, hogy az andreanumi Boralt nem Barót, így Barót nem 800 éves! Ha Barót nem 800 éves, akkor az összes ezzel kapcsolatos esemény propaganda és történelmi hazugságra épülő kampány.
  2. Út. Az út a megyei tanácsé. Az egyik: BHJ úgy adja elő, mintha az ő érdeme lenne. Ez hazugság. A másik: Mindenféle dátumot behazudott már az aszfaltozás kezdésének. Leginkább a hétfőket jósolta, de mindig kérdéses, hogy melyik hétfő. Szép Béla, a sógor, ki is jelentette, hogy mivel hétfő, ezért aszfaltoznak. Kár, hogy Benedek az azt megelőző hétfőre ígérte a kezdést. Hazugságok itt is.
  3. Iskola. Az iskolával kapcsolatosan rengeteget summant BHJ. A felesége igazgatóságával kapcsoltosan egy egész részletes Átlátszó cikk született, hogy a nyomozásról és csalásgyanúról ne is beszéljünk. Azt feszegette BHJ a 2020-as kampányban, hogy a város legnagyobb adóssága az épülő iskolaépület, aminek a befejezésére többször is tett orákulumi jóslatokat, de mint kiderült, hazugság volt mind. A kampusz nem lesz átadva 2024 szeptemberében sem, mert – állítólag – a nyílászárók nem felelnek meg a szabványoknak. Hazugságok iskolaügyekben is.
  4. Kórház. Több a tervezés, mint a megvalósítás.
  Csupa hazugság és képmutatás: Benedek János helyett Huszárt hazudott 2020-ban, RMDSZ-es gondolkodás helyett EMSZ-támogatott függetlennek hazudta magát. Tétlenség helyett tetteket ígért, de megvalósítás nulla. Pályázatokat vizionált, helyette előtanulmányi és tanulmányi közpénzszórás lett belőle. Párbeszédet szorgalmazott a frakciók között, ehelyett bólogatásdiktatúrát csinált.
  A lakossági véleménynyilvánításokra orrkopp a felelet mindig, a választók kioktatása, felfogadott netes lájkolók, erdővidéki csoportokban és a kritikusok Fb.oldalán kommentelő „optimista” lakosok, akik meggátolják a viták felfejlődését és kibontakozását.
  (Hírmondó, közzéteszed?)

 • User
  Dátum: 2024. március 20., 16:49
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A beruházás megvalósíthatósági tanulmányát már évekkel ezelőtt előkészítették, ennek frissítése jelenleg zajlik – Alți bani, altă distracție!

  A tanulmányokra elköltött pénzeknek nincs szaga.

 • User
  Dátum: 2024. március 20., 16:08
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Barót vajon mer-e még egy mandátumnyi „csókot” adni a Huszárnak? Huszár a maga érdeke elé helyezi-e a barótiak érdekét? Mert dal így szól:

  „Csókot adni a huszárnak nem merek,
  Mer’ a huszár nem igaz szívből szeret.
  Ha a huszár igaz szívből szeretne, szeretne,
  Maga elé a nyeregbe ültetne.”

 • User
  Dátum: 2024. március 21., 23:37
  ÉRTÉKELÉS: -1

  „A kórház új épületszárnyának ötlete három évvel ezelőtt született meg, 2021-ben elő is készítették a megvalósíthatósági tanulmányt, bár akkor nem volt pályázati kiírás. Most folyik a pénzügyi és műszaki aktualizálás, mert közben változtak a feltételek,…”- ezt írja a reklámcikk… Csak az a kérdés, hogy minden egyes normális baróti lakos erre miért nem hördül fel? Mire készítettek sok pénzbe kerülő tanulmányt, ha még pályázati kiírás nem volt? Közben azt se szégyellik leírni, hogy még mindig nincs pályázati kiírás, de már a múltkori tanulmányt aktualizálni kell, mert változtak a feltételek. Az „aktualizálás” újabb pénzbe kerül. Azt nyilatkozza Barót vezére, vagy huszárja, hogy „de amikor nyílik a pályázat, reméljük, hogy készen leszünk” . Ezek szerint újabb pénzbe kerülő aktualizálás zajlik, de még mindig nincs kiírva pályázat. Akkor honnan a jó büdös francból tudják, hogy változtak a feltételek? Egy ki nem írt pályázatból? Ezt a sok szemfényvesztést, hazugságot és porhintést, etetést, félrevezetést még hogy tűri el Barót? Hogy lehet az, hogy még bárki is hisz ennek az embernek ennyi év semmittevés és hitegetés, üres duma után?

 • User
  Dátum: 2024. március 22., 10:23
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Sajonos a Baroti polgarok nem fogjak fel,hogy szorja a Huszar a penzunket a palyazatjaira amit o ir,tehat neki megy be! Senkit nem erdekel a tanacsbol se hogy minek ,miert irogassa ha sose valosul meg egy se,foloslegesen fizetgetik ki! Csak bologotnak a fejukel mindenre a tanacsgyuleseken is! Senki nem mer rea szolni a Huszarra! O a bohoc,a tobbi meg tancol korulotte! Huzzon el Barotrol ,ugy mint Ilyefalvarol! Eloskodo! SA viheti magaval a sogorat ismeg a talpnyaloit ( Molnar Edo,Bogyoka es tarsait)

 • User
  Dátum: 2024. március 22., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem vagyok baróti, nem tudom mi történik ott, de eddig akárki volt a polgármester, akármelyik párttól vagy akár függetlenül, az embereknek egyik se tetszett. Lehet fölösleges is polgármestert választani, mert csodát tenni senki sem tud egy olyan eldugott városkában…