Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Manapság inkább a kisvállalkozók alkalmaznak feketemunkásokat

Manapság inkább a kisvállalkozók alkalmaznak feketemunkásokat Kovászna megye

A korábbi évek gyakorlatával ellentétben már nem az építőiparban van a legtöbb feketemunkás, hanem a kiskereskedelemben, szolgáltatóiparban – tudtuk meg Ördög Lajostól, a Kovászna Megyei Munkaügyi Felügyelőség (ITM) vezetőjétől. Pedig nem érdemes kockáztatni, hiszen borsos büntetés jár a formaságok hiányáért: minden ilyenformán dolgoztatott emberért 20 ezer lejt kell kipengetni.

Hirdetés
Hirdetés

„Mindent összeadva sem sok azon esetek száma, amikor illegális alkalmazások miatt kell büntetniük valamely céget a munkaügyi ellenőröknek, az évi tíz esettel az országos statisztikák végén kullogunk – árulta el érdeklődésünkre Ördög Lajos. – Az is nagyon alacsony mutató, hogy összesen három-négy perünk van egy évben, azaz ennyiszer támadják meg a kihágást rögzítő jegyzőkönyveinket.”

A feketemunkásokat legtöbbször szóbeli megegyezés után, próbaidős alkalmazás idején találják a vállalkozásoknál az ellenőrök, de az is előfordul a formaságokat mellőző foglalkoztatás után, hogy az alkalmazott feljelenti munkaadóját. Holott ez kettőjük között törvényesen is rendezhető lenne, mivel ha próbaidős szerződést köt alkalmazó és foglalkoztatott, akkor az minden különösebb indoklás nélkül felbontható bármelyik fél által, ráadásul a kezdeti három hónapos periódus még kétszer meghosszabbítható ugyanennyivel – magyarázta az igazgató.

Bárhogy is legyen, feketemunka esetén minden egyes alkalmazott után 20 ezer lejes bírsággal sújtható a cégvezető, és ha tetten érik a munkást, az is 600 lejes büntetést kap, hiszen ő is bűnrészes. A 20 ezer lejt még általában szó nélkül kifizetik a cégvezetők, de ha ennél magasabb a büntetés, akkor már perre mennek.

Ha 4-5 éve inkább az erdőkitermelésben és építkezéseken fordult elő gyakrabban a feketemunkások foglalkoztatása, ma a kis cégek, kisebb üzletek, szolgáltatók próbálkoznak ezzel a metódussal – mondta a munkaügyi felügyelőség igazgatója.

Az intézmény statisztikája szerint 2023 végén 42 740 meghatározatlan időre szóló munkaszerződés szerepelt a nyilvántartásban, és 3924 esetben alkalmaztak embereket meghatározott időre. A munkaügyi ellenőrök tavaly 866 alkalommal ellenőrizték a munkaadókat, 244 esetben kellett büntetniük valamilyen hiányosság, kihágás miatt. Ez idő alatt tíz feketén dolgoztatott személyt találtak, ennek megfelelően összesen 200 ezer lejnyi büntetést szabtak ki a munkaadókra.

Fotó: László Ildikó

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások