Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A háború szaggatta, kővé dermedt ország a költő szemével

A háború szaggatta, kővé dermedt ország a költő szemével Kultúra

Kopriva Nikolett kárpátaljai származású, sepsiszentgyörgyi költő frissen megjelent, Kővé zsugorodott ország című verskötetének mutatják be március 20-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében. A versbeszélő igyekszik megtapadni, otthonra lelni egy másik – szülőföldjével nem azonos – országban.

Hirdetés
Hirdetés

Kopriva Nikolett a kárpátaljai Munkácson született 1996-ban. 2022 végén, a Magyar Írórezidencia program keretében Sepsiszentgyörgyön töltött két hetet, ezt követően költözött Kovászna megye székhelyére.

2015 óta publikál, versei többek között a Bárka, Hitel, Magyar Napló, Irodalmi Jelen, Háromszék, Magyar Műhely, Eső, Előretolt Helyőrség, Pannon Tükör, Együtt, Országút, Opus, Parnasszus, Tiszatáj, A Vörös Postakocsi, Helikon, Látó, Székelyföld irodalmi folyóiratokban jelentek. Írásai szerepelnek A tökéletes zártság egyetlen pillanata, Enumeráció, A felnégyelt haza – 100 év versei, Különjárat, Viszontlátás II., Ha bármit lehetne című antológiákban. Verseit 2020-tól minden évben beválogatták Az év versei antológiába.

Felolvasásai többször elhangzottak a Kossuth Rádióban, Marosvásárhelyi Rádióban, a Karc Fm-en. A Duna Televízió Írókorzó című sorozatának keretében készült portréfilmje többször adásba került a köztévén. Az Eleven Költők Társasága megzenésítette Másvilágban című versét, amely többször elhangzott a Petőfi Rádióban.

FOTÓ: PETŐFI KULTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG

„Lehet a szél egy dühös öregember, ülhet angyal a sarokban, és kilophatja a betűket a könyvekből. Dermedhet kővé egy ország, miután az első bombát egyre több követi. Kopriva Nikolett legújabb kötete mellőzi a ciklusokat, egészként próbál tekinteni a töredezett létre. Így alkot egységet ott, ahol háború szaggat. Központi témája az otthonkeresés, ennek kudarca olyan világba vezet, melyben ismeretlenek az útvonalak, kicseréljük az arcunkat, a vihar elől pincébe zárkózva várjuk a feltámadást” – írja a szerdán bemutatandó kötet szerkesztője, Miklóssi Szabó István, egyben a költő férje.

Maga Nikolett meg így vallott róla egy korábbi interjúban: „A versbeszélő igyekszik megtapadni, otthonra lelni egy másik – szülőföldjével nem azonos – országban, de állandóan akadályokba ütközik. Az önmagunkból fakadó konfliktusok megoldása rajtunk áll, de mi van akkor, amikor nem fogadnak be? Amikor a helyszínek ellenünk dolgoznak, amikor kitör egy háború. Nyilván más témák is feljönnek, de leginkább a tehetetlenség miatt érzem súlyosabbnak ezt a kötetet.”

A rendezvényen a szerző beszélgetőtársa Szabó Eszter, az Okulusz podcast vezetője, házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.

A szerző eddig megjelent kötetei: Amire csak a fák emlékeznek (Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2020. Szerkesztette: Orbán János Dénes), Kővé zsugorodott ország (Előretolt Helyőrség Íróakadémia, 2024. Szerkesztette: Miklóssi Szabó István).

Elismerései: Irodalmi Jelen Debüt-díj (2019), Móricz Zsigmond alkotói ösztöndíj (2020), Magyar Írószövetség Debüt-díj (2021), Együtt Nívódíj (2022). Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Magyar PEN Clubnak, a Kovács Vilmos Irodalmi Társaságnak. Jelenleg a Magyar Művészeti Akadémia Ösztöndíj Programjának ösztöndíjasa (2022-2025).

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük