Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Történelmi problémamegoldó verseny középiskolásoknak

Történelmi problémamegoldó verseny középiskolásoknak Kovászna megye

 Egyedi, kétnyelvű problémamegoldó versenyre hívja a középiskolásokat a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a budapesti Case Solvers.

A Problema Solvenda Romania történelmi eseteket feldolgozó, magyar és román nyelven zajló verseny, amelyre az ország bármely pontjáról jelentkezhetnek a csapatok.

Február 8-ig várják a szervezők a háromtagú diákcsapatok jelentkezését, akik bátrak megmutatni, hogyan változtatnának bizonyos történelmi eseményeken. A megmérettetést nyolcadik alkalommal rendezik meg, hogy újra kreatívan, saját ötleteik szerint formálják át a valós történelmi eseményeket a fiatalok egy történelmi személyiség bőrébe bújva.

A versenynek kettős célja van: egyrészt már középiskolás korban megismertetni a fiatalokkal a problémamegoldás módszertani hátterét, másrészt bővíteni a diákok világtörténelmi ismereteit. A résztvevők – amellett, hogy vonzó nyereményekhez jutnak –, hasznos elemzői és előadói képességeket sajátíthatnak el, fejleszthetik a kritikai gondolkodásukat, és csapatként dolgozhatnak együtt.

A verseny négy részből áll:

  • jelentkezés: február 2–8.
  • online tréning: február 10–19.
  • online selejtező: február 27. – március 5.
  • helyszíni elődöntő és döntő Kolozsváron: március 18.

Az online tréning segítségével a diákok rövid videókból és prezentációs anyagokból sajátíthatják el a problémamegoldás alapjait. Ezután következik az online selejtező, amelyen a tréninganyagok alapján egy rövidebb történelmi esettanulmányt kell megoldani. A legjobb 12 eredményt elérő csapat (6 magyar, 6 román) jut a következő fordulóba.

Az online selejtezőből az elődöntőbe (amely a döntővel egy napon zajlik Kolozsváron) bejutott csapatok a módszertani alapokat felhasználva egy hosszabb történelmi esettanulmányt oldanak meg. Az elődöntőben párhuzamosan több teremben mutatják be a csapatok az általuk kidolgozott esettanulmány-megoldásokat. A döntőben szinkrontolmácsok segítségével a legjobb négy csapat mutatja be újra a megoldását. Közülük kerül ki a győztes csapat. A legügyesebb diákokra értékes nyeremények várnak, a főnyeremény pedig egy budapesti kirándulás.

Regisztráció:

A háromtagú csapatok 2023. február 8-ig jelentkezhetnek az alábbi űrlapon. A regisztrációhoz szükségesek a csapatot a döntőre elkísérő tanár adatai is. A csapatok összeállításakor nem fontos, hogy mindhárom csapattag ugyanazon osztályból vagy iskolából származzon. A sikeres regisztrációt e-mailben fogják megerősíteni a szervezők.

A versenyről további részletek és aktuális információk a Problema Solvenda Romania Facebook- vagy Instagram-oldalán, valamint az mcc.ro/psr oldalon találhatóak.

Fotó: MCC (archív felvétel) 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük