Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Százharminchét jelölt

Százharminchét jelölt Kovászna megye

A Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) most már 18 éve küzd azért, hogy a fiatalokban tudatosítsa saját ügyeinek és problémáinak megoldását. Az idén 906 jelölttel készülnek ország szinten, Kovászna megyében 137 jelölt áll készen a választásokra, amelyből szeretnék, ha minél többen mandátumot nyernének. Oltean Csongorral, a MIÉRT elnökével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

– Több mint 900 jelölttel készültök az önkormányzati választásokra. Ez a 900 jelölt pontosabban mit foglal magába, és hogyan értétek el, hogy ennyin jelentkezzenek?

– Igen, egészen pontosan 906 harmincöt év alatti jelöltje van a MIÉRT-nek (Magyar Ifjúsági Értekezlet) az RMDSZ listáin. Ez egy folyamat eredménye, hiszen 18 év alatt mindig arra törekedtünk, hogy a fiatalokban tudatosítsuk a saját ügyeiket, problémáikat, hiszen saját maguk tudják a leghatékonyabban, leghitelesebben képviselni azokat. Ugyanakkor az RMDSZ-ben is el kellett érnünk, hogy a politikusok megbízzanak a fiatalokban, azzal, hogy mi is hozzáadott értéket képviselünk a szövetségben. Mára elértük azt, hogy a szövetség nyitott irányunkba, ezt bizonyítja az is, hogy a Szövetségi Képviselők Tanácsa határozatot fogadott el, miszerint a helyi szervezeteknek befutó helyet kellett biztosítaniuk a fiataloknak, illetve a nőknek az RMDSZ listáin.

– Kovászna megyében összesen hány fiatal jelölt van? Mely településekről? Milyen mandátumokra?

– A megyében összesen 137 harmincöt év alatti jelöltünk van, ezeknek több mint fele bejutó helyen. Kovászna Megye Tanácsánál négy bejutó fiatal szerepel a listán, a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál pedig heten szerepelnek bejutó helyen. Emellett minden városban vannak fiatalok, akik szintén nagy bejutási eséllyel bírnak, de a falusi közösségekben is jobbak az arányok az előző évekhez viszonyítva.

– Miért fontos számotokra, hogy egyre több fiatal dolgozzon az önkormányzatoknál?

– Elsősorban azért, mert lendülettel dolgoznak, bizonyítani akarnak. Az a fiatal, aki lehetőséget kap, hogy bizonyítson, arra fog törekedni, hogy a munkája értékelve legyen: az a fiatal is, akit felkérnek a közszereplésre, és az is, aki „kiharcolja” magának, hogy lehetőséget kapjon. Személy szerint sosem értettem egyet azzal az elvvel, hogy mindenáron fiatalítani kell: akkor és ott kell fiatalítani, ahol van tenni akaró fiatal.

– Hogyan készítitek fel a jelölteket a kampányra?

– Sajnos minden jelöltet központilag felkészíteni nagyon nehéz a jelenlegi járványhelyzetre való tekintettel. Ezért is akartuk szervezni egy edzőtábort, hogy tudjunk velük érdemben foglalkozni, de ezt meghatározatlan időre elhalasztottuk. Ettől függetlenül az első mandátumos polgármester-, megyeitanácsos-, várositanácsos-jelöltek számára egy egész hétvégén át tartó intenzív képzést fogunk tartani.

Családbarát Háromszéket

Alkalmasságát a civil és ifjúsági szervezetekben bizonyító fiatalokat jelöl az RMDSZ-listákon a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT), a megyében az összes jelölt 20%-a 35 év alatti fiatal – derült ki a Székely Mikó Kollégium sporttermének tetőtéri pályáján tartott tegnapi sajtótájékoztatón, ahol néhány jelöltet be is mutattak. A fiatalokat itthon tartani pedig egy családbarát Háromszéken lehet, ennek a megteremtése a HÁRIT-os jelöltek egyik fő célja, de az egészséges életmódra nevelés és a digitalizáció, az online ügyintézés kiterjesztése is prioritás – derült ki a Kelemen Szilárd területi szervezeti elnök által elmondottakból. Eddigi megvalósításaik között a megyei tanács által fiatal vállalkozók támogatása érdekében lebonyolított Start-up now programot, a Sepsi Aréna háta mögött hamarosan megépülő skate-parkot és a mikóújfalusi fiatal polgármester érdemeként bemutatott, a fúvószenekar hangszerkészletének pályázati pénzből való teljes felújítását említette meggyőző érvként. Jelötjeik közül Vajna Ervin árkosi alpolgármester, Oláh István, a zabolai polgármester tanácsadója, Szöllősi Tamás, a kézdivásárhelyi ipari park igazgatója, Jeszenovics Róbert Károly kovásznai alpolgármester és Ráduly Róbert, a baróti polgármester tanácsadója mutatkoztak be, aki a megyei, illetve helyi tanácsosi listákon szerepelnek. (B. T.)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük