Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sikeres országos kettesfogathajtó verseny Oltszemen

Sikeres országos kettesfogathajtó verseny Oltszemen Kovászna megye

A lovak szerelmeseit és a lovassport nagyjait vonzotta az oltszemi maratonhajtó pályán május 17–20. között megtartott országos kettesfogathajtó verseny, amelyre 12 kettes- és egy négyesfogat nevezett be. A díjhajtás, maraton- és akadályhajtás versenyszámainak összesítéseként Bartha Eduárd bizonyult a legjobbnak.

Bodok község neve évek óta egybecseng a fogathajtó versenyekkel, ám a tavaly átadott Európa- és világviszonylatban is egyedinek számító pályán megszervezett rangos versenyeknek köszönhetően a szakma nemzetközi figyelme is a térségre irányult. A hétvégi megmérettetésre az egész országból érkeztek fogatok, többek között Aradról, valamint Beszterce-Naszód, Brassó, Hargita és Kovászna megyéből egyaránt. Egy-két kivétellel a fogathajtás hazai élmezőnye, és a válogatott nagy része is pályára állt. Júliusban pedig 3 csillagos nemzetközi fogathajtó versenynek ad otthont a héthektáros terület, amely által Bodok egyetlen romániai településként szerepel a 2018-as fogathajtás versenynaptárában Hollandia, Németország, Franciaország és az Amerikai Egyesült Államok mellett.

Felfele ível a romániai fogathajtás
– A Nemzetközi Lovas Szövetség határozza meg a csillagos versenyeket. A világ- és Európa-bajnokságok négycsillagosak, ezt követik a nagy nemzetközi, háromcsillagos versenyek, és ezt kapta meg most Románia és Bodok. Ez nagy elismerése a román fogathajtásnak. A bodoki polgármester és csapata olyan lehetőségeket teremtett a romániai fogathajtás számára, amely párját ritkítja. Az országban nincs még egy ilyen szintű pálya, ezt kéne mi az eredményeinkkel fenntartsuk, hogy továbbra is számítson az, hogy Romániában is van fogathajtás. Mi eddig kissé a rút kiskacsa szerepét játszottuk, ma már ott tartunk, hogy odafigyelnek ránk – fogalmazott dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke, nemzetközi versenybíró.
Szigorúan megkövetelt fegyelem, sportszerűség, észszerűség – ez vezette a román válogatottat ahhoz, hogy ma már a világ legjobbjai között szerepeljenek, mondta.

Idén a bodoki fogatot is próbára tették
A bodoki önkormányzat, Kovászna Megye Tanácsa és a Romániai Lovas Szövetség által szervezett idei első országos fogathajtó verseny igazi csapatmunka eredménye. Fodor István, Bodok község polgármestere szerint a falu számára egy jelentős pillanat az esemény, amely által idehozzák azokat az embereket is, akik még nem jártak a községben, az ország különböző részeiről és határon túlról egyaránt.
– Ha van, amit megmutassunk a vendégeknek, idejönnek. Ha már felépítettük a pályát, színvonalas versenyt kell tartsunk, mert színvonalas pályát építettünk. Azért jönnek el ide Galacról, Aradról, Nagyváradról a versenyzők, mert ilyen pályán még külföldön sem versenyeznek – hangsúlyozta. Az önkormányzat nemcsak a rengeteg munkával vette ki a részét a versenyből, hanem egy saját fogatot is indított az akadályhajtásban versenyen kívül, jövőre pedig hivatalos fogatként neveznek be. Az elöljáró a szervezéssel kapcsolatos keserű tapasztalatait sem leplezte, hiszen a bejelentkezett 16 fogatból három nem jelent meg a versenyen, amit a há­zi­gazdák zsebe bánt, a lefoglalt lóbokszok és szállások miatt. Az elkövetkezőkben – a polgármester szerint – a versenyre való jelentkezés menetén változtatni fognak, az ilyen fogatok pedig nem vehetnek részt a további, Oltszemen megszervezett versenyeken.
Embert és lovat próbáló négy napon vannak túl a verseny résztvevői, hiszen már csütörtökön kötelező, kizáró jellegű orvosi vizsga előzte meg a bajnokságot, illetve a versenyszámok között és után is további három vizsgálatot végeztek a szakemberek, hiszen a „ló jóléte alapkövetelmény” ebben a sportágban.

Sikeres versenyt zártak
Kelemen Melinda, háromcsillagos nemzetközi bíró, a zsűri elnöke, valamint a magyarországi dr. Nagyalásonyi Gyula bíró, dr. Anca Bogdan, bukaresti nemzetközi bíró-jelölt, valamint a technikai kiküldött szerepét ellátó dr. Kelemen Attila, nemzetközi versenybíró négy kategóriában értékelték a fogatokat. Pénteken, a díjhajtást megelőzően a bemutatás versenyszámban a fogatok pontosságát, küllemét, tisztaságát, a hámok állapotát, illetve a hajtók öltözékét értékelték (ez nagyon sok országban nem kötelező, és nem számít bele az összesített eredménybe, azonban a hétvégi versenyen külön díjazták). Szombaton a 14,8 kilométeres maratonhajtás két szakaszán vettek részt a fogatok: az A-fázisban megadott jármódon 5 kilométert tettek meg a csapatok, a közel 9 kilométeres B szakaszban pedig hét épített akadályon, a zsűri által kiszabott bizonyos alapidőn belül kellett teljesíteniük a fogatoknak, a hibapontok pedig időtöbbletet jelentettek. A hajtók egyfajta ütemérzéket is kellett bizonyítsanak.
A megmérettetés utolsó napján az akadályhajtáson húsz kapun át műanyag gúlákra helyezett labdák és számok irányították a versenyzőt. Minden leesett labda három hibapontot jelentett. A három versenyszámból alakult ki a végeredmény, de külön-külön is hirdettek eredményt.
A bajnokság következőképpen zárult: díjhajtás: I. hely Pop Paul, II. hely Bartha Eduárd (2-es fogat), III. hely Rákóczi Gergely, IV. hely Varga Roland, V. hely Bajkó Tibor, VI. hely Crișan Ioan.
Maratonhajtás: I. hely Rákóczi Gergely, II. Bartha Eduárd (1-es fogat), III. hely Babó Kálmán, IV. hely Bartha Eduárd (2-es fogat), V. hely Bajkó Tibor, VI. hely Varga Roland.
Akadályhajtás: I. hely Bartha Eduárd (2-es fogat), II. Bajkó Tibor, III. Babó Kálmán, IV. hely Pop Paul, V. hely Varga Roland, VI. hely Bartha Eduárd (1-es fogat).
Az összesített eredmény alapján az I. helyen Bartha Eduárd végzett 2-es számú fogatával, II. lett Rákóczi Gergely, III. Bajkó Tibor, IV. Varga Roland, míg az V. helyen Pop Paul, a VI. helyen pedig Bar­tha Eduárd végzett 1-es számú fogatával.
A verseny egyedüli négyesfogatát hajtó Bodó Zoltán, valamint Mátéfi Zoltán és a bodoki fogatot hajtó Német Csaba egy-egy vezetőszárat kaptak ajándékba elismerésként Újházi Pál nemzetközi időmérőtől.

„Hírünk megy a nagyvilágba”
Vasárnap a fogatok díszkörrel köszöntek el a lovat szerető közönségtől. Az ezt megelőző ünnepélyes díjátadáson Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „évekkel ezelőtt azt a merész álmot láttuk, hogy Háromszék lesz nemcsak Székelyföld, hanem Erdély lovas rendezvényeinek központja. Egyik részről elindult a Kárpát-medencében méltán híres parádés rendezvények – Huszártoborzó, Székely Vágta, Huszárakadémia – sorozata, másik részről pedig a szakmailag kifogástalan, fogathajtásra és más lovassportok versenyére is alkalmas pálya építése. Ennek a tervnek a dédelgetése nemcsak egy elképzelés maradt, hanem ma már realitás, hiszen már második éve itt rendezik a legrangosabb országos fogathajtó versenyeket, az idei évben pedig az első nemzetközit is.” Hozzátette: mindez elsősorban a helyi önkormányzatot dicséri és azokat a jóindulatú embereket, akik az ügy mellé álltak, vállalkozókat és helyi önkénteseket is beleértve. Az elnök kihangsúlyozta: „egy-két évbe még beletelik, amíg hírünk megy a nagyvilágban, hiszen ez a pálya ló és ember elé való. Jól esik hallani az idelátogató külföldi vendégektől, hogy ez a pálya európai viszonylatban is megállja a helyét.”

Ismerni kell a ló lelkét
A fogathajtásban elért eredmények komoly, összeforrott csapat, ló és lovas munkájának végkifejlete. Nemcsak a szabálykönyvet kell jól ismerni, hanem a lovak lelkét is, mert azok tudják, hogy kiért érdemes és kiért nem érdemes teljesíteni.
A Bartha-fogat esetében bővebb csapatról beszélünk, egyfajta családi eredményről, ahol Eduárd és Júlia viszik tovább apjuk munkáját, aki 18 év versenyzés után átadta a szárat fiának, de mindig nagy izgalommal követi a pálya széléről a versenyeket. „Bennük van a jövő” mondja, kitartásra, összhangra és higgadtságra ösztönözve őket. Szívükhöz nőtt Bodok, „otthon érzik” már magukat itt, hiszen közel tizenöt évvel ezelőtt közösen kezdték el a fogathajtást a falunapok alkalmával, már akkor megfogalmazták, hogy kinövik a helyi versenyeket, és egy színvonalas pályát építenek.
A verseny előtti percekben a hajtó lejátssza fejében a futamot, és lovait nyugtatja, hogy „tiszta aggyal” készüljenek arra, ami következik, tudtuk meg a második helyen végzett, 33 éves Rákóczi Gergelytől, az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület versenyzőjétől. A húsz éve a sportágban versenyző, már hat országos bajnoki címet magáénak tudó, és számos világbajnokságon is részt vevő hajtó szerint nem is annyira a versenyek jelentenek nehézséget, mint az oda vezető út, a rengeteg felkészülés. A tapasztalatai között azt is elmondta, hogy az oltszemi pálya világviszonylatban is kimagasló, kiemelkedő azzal, hogy nagyon jó minőségű a talaj, megművelt, egyenletes területű, ami nagyon fontos a lovak számára, a sérülések elkerülése végett. „Azon kívül, hogy az akadályok szépen meg vannak építve, az oltszemi pálya annyival több a más nemzetközi versenyhelyszíneknél, hogy nagyon szép környezetben helyezkedik el. Számunkra mindig is örömet nyújt, és szívesen jövünk ide, ebbe a patriarchális környezetbe” – fogalmazott Rákóczi Gergely.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük