Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Saját magát buktatta le a liliomtipró zenetanár

Saját magát buktatta le a liliomtipró zenetanár Kovászna megye

A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség is szükségét érezte állást foglalni a három évvel ezelőtt kirobbant pedofil ügy kapcsán, amelyről lapunkban is írtunk. Közben az is kiderült, hogy a gyermekeket megrontó tanár tulajdonképpen maga ásta meg a saját sírját azzal, hogy pereskedésbe kezdett.

Hirdetés
Hirdetés

Kiskorú diáklányokkal való intim kapcsolat és kiskorú lányokkal szembeni nemi erőszak miatt emelt vádat január 31-én a sepsiszentgyörgyi ügyészség Sz. J. ellen, aki korábban helyettes tanárként több háromszéki iskolában is zenét tanított. A tanfelügyelőség szükségét érzi hangsúlyozni, hogy a kiskorúakkal szembeni szexuális jellegű bűncselekményekkel megvádolt, sepsiszentgyörgyi lakhelyű férfi 2021 elejétől, azaz tetteinek nyilvánosságra kerülése óta egyetlen Kovászna megyei 1–12. osztályos iskolánál sem állt alkalmazásban. A tanfelügyelőség határozottan elítél minden törvénysértő és nem helyénvaló pedagógusi cselekményt, megnyilvánulást, magatartást.

Mivel a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Főgimnázium neve a háromszéki tanfelügyelőség közleményében is előfordul, mint Sz. J. munkahelye a botrány kirobbanása idején, Bejan András iskolaigazgatót kértük meg, öntsön tiszta vizet a pohárba.

Mint azt már korábban is közöltük, az érintett helyettesítő tanár a vádiratban szereplő bűncselekmények elkövetése idején nem állt a tanintézet alkalmazásában. Oda csak később került, több kiskorúra ki is vetette a hálóját, de szerencsére velük csak az SMS-váltás szintjéig jutott el. Azért csak addig, mert az egyik diák megmutatta az SMS-eket az iskolapszichológusnak, aki azonnal riasztotta az érintett szülőket, a szülők pedig az iskolaigazgatót.

Bejan András nyomban összehívta a tanintézet etikai bizottságát, amely a tanár azonnali menesztését javasolta. Az igazgató ennek szellemében megtette a szükséges lépéseket, a tanfelügyelőség pedig felbontott a munkaszerződését. Sz. J. azonban később emiatt beperelte a tanfelügyelőséget, így az inkriminált SMS-ek ismét terítékre kerültek, és ezekből kiderült, hogy korábbi munkahelyén, az egyik sepsiszentgyörgyi tanintézetben a tettlegességig is eljutott kiskorúak megrontásában. A sepsiszentgyörgyi ügyészség ekkor rendelte el a nyomozást, melynek lezártával megtörtént a vádemelés.

A vádirat szerint a zenetanár a 2018–2021-es időszakban az iskolai, főleg délutáni és hétvégi zeneórák, hangszeres és énekgyakorlatok kínálta lehetőségeket kihasználva, tanítványainak bizalmával, éretlenségével, védtelenségével visszaélve folytatott többszörös intim kapcsolatot, szexuális viszonyt előbb egy 14 éves, majd egy 13 éves lánnyal – utóbbi kórustag volt a liliomtipró férfi által irányított énekkarban.

A háromszéki tanfelügyelőség 2021. április 12-én tett panaszt a hatóságoknál, a férfit azonban csak 2021. november 1-jén vették őrizetbe, és másnap határoztak az előzetes letartóztatásáról. November 27-én a Kovászna Megyei Törvényszék az előzetes letartóztatást házi őrizetre változtatta, két hónap múlva visszavonták ezt a határozatot. A kivizsgálások folytatódtak, és az ügy büntetőjogi szempontból csak idén januárban jutott el a vádemelés szakaszához.

A férfi büntetése akár 12 év szabadságvesztés is lehet, amennyiben a vádpontokat nem tudja érdemben megcáfolni, és amennyiben az ügyészség fenntartja a vádirattal alátámasztott követeléseit.

Fotó: Kocsis Károly

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások