Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ruhavásárlási böjt

Ruhavásárlási böjt Kovászna megye

Újabb kihívás indult a közösségi médiában, ezúttal a ruhavásárlást szorítanák vissza a kezdeményezők. A Nem veszek fast fashion ruhát egy évig nevű projekthez csatlakozók a következő hónapokban csak turkálókból vásárolnak ruhafélét.
Hirdetés
Hirdetés

A kezdeményezők azért indították a projektet, mert mint mondták, ezeket a ruhákat távol-keleti országok gyáraiban készítik, ahol 80%-ban 18-35 év közötti nők dolgoznak, akiket sokszor bántalmaznak és embertelen körülmények között, éhbérért dolgoztatnak, de a gyerekmunka sem ritkaság. Ugyanakkor, a ruhavásárlásban is túlfogyasztás van, egy évben akár 20 új kollekciót is kitesznek a kirakatba azért, hogy kielégítsék a vásárlók igényeit. Az emberek többsége ruháinak majdnem felét soha életében nem veszi fel, mégis 60%-kal többet vásárolunk, mint 20 évvel ezelőtt. Emellett a textilgyártás az egyik legszennyezőbb iparág az olajszektor után: 1,2 milliárd tonna széndioxidot bocsát ki évente, a ruhák nagy része pedig poliészter, ami évszázadok alatt bomlik majd le.
Barta Erika az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, mint írta, a következő egy évben a meglévő ruháit hasznosítja újra, illetve turkálókból újítja fel ruhatá­rát, mellőzve az új darabokat.
Egy hete döntöttem el, hogy nem veszek új ruhát egy teljes évig, amikor megláttam a kezdeményezést a közösségi oldalon. Akkor átnéztem a szekrényeimet, és megdöbbentem: rengeteg olyan ruhám van, amelyeket az elmúlt hónapokban halmoztam fel, és igazából nem is hordom őket. Ijesztő volt látni a ruhakupacot, hogy milyen sok, fölösleges darabot begyűjtöttem. Ezeket fogom használni a következő egy évben, vagy akár tovább is, és ha mégis szükségem van valamire, azt turkálóból veszem majd – magyarázta a 29 éves óvónő.

Az ötletnek egyébként örülnek a szentgyörgyi turkálósok, bár elmondásuk szerint nincs okuk panaszra, a nők többsége innen szerzi be ruhatára kellékeit. Kilós és darabáras, világmárkákkal ellátott luxusturi és akár tervezői darabokat rejtő outlet üzleteket is találni Sepsiszentgyörgyön, ahonnan a helyi nők többsége öltözik.

Kovács Kinga két second-hand boltot is üzemeltet a városban, meglátása szerint teljesen megváltozott ezen üzletek megítélése az elmúlt években. Míg a ’90-es évek elején a turkálóból vásárlás a szegénység fokmérője volt, ma már az számít elitnek, ha valaki talál egy különleges, egyedi darabot. Nemcsak stílusosabb turkálóból öltözni, de újrahasznosítást is szolgál, ugyanakkor vannak olyan központok, ahol felvásárolják a jó minőségű, használt ruhákat. Külföldön ez már bevált szokás, itt is meg lehetne honosítani – mondta a használtruha-kereskedő. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások