Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Kamion az árokban

Szombaton reggel Lemhényben árokba dőlt egy teherautó. Radu Stroe, a megyei rendőrség szóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, a balestben szerencsére senki nem sérült. A sofőr nem alkalmazkodott az útviszonyokhoz, elvesztette uralmát a jármű fölött, és lesodródott az úttestről. A tehergépkocsi egy nagyobb emelővel visszabillentették az úttestre, és a sofőr folytathatta útját. 


Botfalu tartja a rekordot

Ilyenkor, január közepén, amikor a leghidegebb az időjárás, mindig eszünkbe jutnak a régi, nagy telek, és szeretünk hasonlítgatni, hogy igen-igen, hideg van most is, de voltak még igazi nagy telek… Utánanéztünk, mikor is volt Erdélyben a leghidegebb. A rendszeres meteorológiai mérések kezdete óta az erdélyi hidegrekordot Botfalu tartja (Barcasági medence, Brassó megye), ahol 1942.január 25-én mérték az Erdély területén eddig feljegyzett legalacsonyabb hőmérsékletet, -38,5 fokot. Ez romániai rekord, és szerepel a XII.-es földrajzkönyvekben. Nem sok tartotta, hogy 1985 januárjában ez a rekord megdőljön, akkor ugyanis Csíkszeredában -38,4 fokig süllyedtek a hőmérők. Az ellenkező oldalon Oravicabánya van (Krassó-Szörény megye), ahol 2001 januárjában +22,2 fokig melegedett fel a levegő, beállítva ezzel a januári melegrekordot hazánkban.

Háromszéken, a Kis-Szibériaként is emlegetett Bodzafordulói-medencében sem ritka télen a -30 fok, 2005. februárjában például -35,8 fokot mértek, mely megyénkben abszolút hidegrekordnak számít. Altorjai Apor Péter feljegyzései szerint 1740-ben a háromszéki mezőkön a faggyal és hóval terhes, dermesztő északi szél, a Nemere, több ember halálát okozta. (böjte)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük