Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Megrongálták az installációt
A téli ünnepi programok részeként, Sepsiszentgyörgy önkormányzata a főtérre egy tandem kerékpárt állíttatott, amely egy geodóm installáció, illetve hexagon formájú ülőkék fényét kapcsolja fel, ha pedáloznak rajta. Hétfőn, december 10-én reggel vették észre, hogy ismeretlen tettesek a bicikli első kerekét kivágták, kiszúrták. A polgármesteri hivatal értesítette a Helyi Rendőrséget, akik a térfigyelő kamerák felvételein próbálják beazonosítani a tettest, ugyanakkor a Kovászna Megyei Rendőr-felügyelőség felé is fordultak, hogy megtalálják és felelősségre vonják a tettest. A rongálás következtében a Helyi Rendőrség módosított a térfigyelő kamera állásán, hogy még jobban megfigyelés alatt tarthassák a Főtéren elhelyezett installációkat. Sepsiszentgyörgy Önkormányzata nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy az ilyen jellegű cselekedetek elítélendőek és nem elfogadhatóak, és minden olyan alkalommal, amikor a közterület rongálódik, a közrend sérül, fel fog lépni és felkéri a kompetens intézményeket, hogy a törvényesség szellemében tegyék meg a szükséges lépéseket. 

Rendbe tették a Gödri-síremléket
Sepsiszentgyörgy önkormányzatának megbízásából Baróti Hunor gyergyócsomafalvi képzőművész idén ősszel újította fel a református vártemplom temetőjében található Gödri családi síremléket. A vártemplom nyugati bástyájának tövében található családi sírboltban nyugszik Gödri Ferenc, ’48-as tüzér hadnagy, fia, ifj. Gödri Ferenc, Sepsiszentgyörgy polgármestere 1895 és 1913 között, és unokája, szintén Ferenc, a Székely Mikó Kollégium rajztanára, neves festőművész. A síremlékegyüttes a 20. század különböző korszakainak síremlékállítási jegyeit hordozza.
„A sírfeliraton felülről lefelé haladva szépen látszik, hogy miként hanyatlott a dicső múltú kőfaragó mesterség.” – számolt be a Baróti Hunor a síremlék felújítását követően.
A síremlékegyüttest magasnyomású vízzel, helyenként vegyszeres eljárással tisztították meg. A képzőművész kijavította az időjárási viszonyok miatt kialakult repedéseket, helyükre tette az elmozdult elemeket. A javításokkal lehetővé vált a korábbi igénytelen beavatkozások lecsiszolása a felületekről, és a födémlapokat is visszahelyezték az eredeti elgondolás alapján.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük