Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg pótolnivalójuk volt, közben okosútban gondolkodnak

Rengeteg pótolnivalójuk volt, közben okosútban gondolkodnak Kovászna megye

Kovászna megye 260 kilométeres úthálózatát nem politikai színezet alapján javítják, állítja Kovács Ödön megyemenedzser. Ezt minden lobbizni akaró polgármesternek el szokta mondani. A lehetőségekhez, és nyilván az elérhető anyagi forrásokhoz mérten dolgoznak megyeszerte, mindig készül egy elsőbbségi lista, amelyet az utak minősége és az érintett lakosság aránya szerint állítanak fel.

„Ha négy év alatt nem is, de nyolc év leforgása alatt nincs olyan megyei besorolású út Kovászna megyében, amelyre ne kerülne aszfalt. Az, hogy most nagyobb munkálatok zajlottak Erdővidéken, annak tudható be, hogy az a térség nagyon el volt hanyagolva, rengeteg pótolni való volt” – fogalmazott Kovács Ödön háromszéki megyemenedzser.

Jelenleg két, a Regionális Operatív Program (POR) keretében nyert támogatásból zajló útfelújítás is befejezés előtt áll. Az egyik a 33 kilométeres, Málnásfürdőn áthaladó, Mikóújfalutól az ágostonfalvi hídig (Brassó megye határáig) tartó, 122-es számú megyei út felújítása, ez a munkálat 15 millió euróról indult, de a végső értéke csak akkor derül ki, amikor lezárják a pályázatot. A másik, szintén nagyobb beruházás a 131-es megyei út felújítása; ez az út Baróttól Olaszteleken át Vargyasig tart, ez egy több mint 15 kilométeres útszakasz, és a munkálat értékének „kiindulópontja” 7 millió euró.

Hirdetés
Hirdetés

Tervezik az első okosutat

„Előkészítési, tervezési fázisban van a 114-es számú megyei út felújítása is. Ez ugyancsak a Regionális Operatív Program által támogatott, de már az új fejlesztési időszakban. Itt kész van a hatástanulmány és a műszaki terv licitje is lezajlott, hamarosan közlik a nyertest, és hozzálátnak a műszaki terv elkészítéséhez. Ez az út Szentlélektől Lemhényig tart, 19 kilométer hosszú, és a korszerűsítés összege megközelítőleg 20 millió euró, azért csak megközelítőleg, mert a mutatók még nincsenek jóváhagyva” – részletezte a háromszéki megyemenedzser.

Ezen az útszakaszon számos okosítást terveznek, a mérleg és a megvilágított átjárók mellett különféle szenzorokat is beépítenek, például olyanokat is, amelyek jelzik a hóréteg vastagságát, illetve a jegesedésre is figyelmeztetnek. A terv része okosbuszmegállók építése is, ugyanakkor teljes hosszában bicikliút halad majd mellette; ahol a helyszűke miatt nincs erre lehetőség, ott a sávot ráfestik az útra.

A Besenyőt Maksával összekötő utat és a hidat tavaly fejezték be

További három rövidebb útszakasz az Anghel Saligny országos infrastruktúra-fejlesztési program részeként fog megújulni Háromszéken, a szerződéseket már aláírták. Megújul Angyalos és a vasúti átjáró közötti, nagyon rossz állapotban levő egy kilométeres szakasz is. Megjavítják a Sepsikőröspatak központjából induló, az úgynevezett virágosházig tartó utat is, ami azt jelenti, hogy a település teljes belterületét modernizálják, új járdákkal, átereszekkel. Újjáépítik a Sepsibükszádtól az állomás felé tartó utat is, itt a beruházás értékét növeli, hogy az Olton egy hidat is kell építeni. Ugyancsak a Saligny program keretében terveznek benyújtani két pályázatot, az egyik a Barátostól Zaboláig tartó, 121G jelzésű megyei út felújítására vonatkozik, a másik pedig Hidvégtől a véczeri emlékműig tartó megyei út, mindkettő esetében kisebb megszakításokkal tervezik az útjavítást, ugyanis vannak olyan érintett települések, ahol még nincs közművesítés, így azokat a szakaszokat nem lehet belefoglalni a pályázatba.

„Természetesen, ahol vannak azonnal orvosolandó hibák, azokat javítjuk, például Miklósváron a temetőnél, ahol leszakadt 150 méteren az út, vagy a véczeri emlékmű, amelynek környékét önerőből teljesen újraaszfaltoztuk” – hangsúlyozta Kovács.

További tervek

A későbbi tervek kapcsán a megyemenedzser elmondta, Kézdiszéken a 114-es megyei út rendbetétele után karbantartásként egy vékony aszfaltréteget terveznek teríteni a Kézdivásárhely–Kovászna közötti 121-e megyei útra, majd az úgynevezett gelencei letérőtől, a 121F-en egészen a székely kapuig, a Szentkatolna–Csernáton szakaszon 4-5 év múlva indokolt a komolyabb útjavítás. Kovászna környékén a 121D jelzésű, 9,6 kilométer hosszú úton, Borosnyótól Zágonig terveznek új aszfaltot önteni az Országos Befektetési Alap (CNI) finanszírozásával.

Kovács Ödön megyemenedzser úgy véli, Erdővidék útjainak rendbetétele régi adóssága volt a megyének

A megyei úthálózat több mint egyharmada Kézdiszéken, majdnem egyharmada Erdővidéken halad át, Sepsiszéken és Orbaiszéken sokkal kisebb a megyei utak aránya. Sepsiszentgyörgy környékén mondhatni egyetlen megyei útszakasz aszfaltozatlan, éspedig az Angyalos és a besenyői letérő között út, ennek pedig nyomós oka van.

„Az angyalosi bekötőutat javítják, ugyanakkor Sepsiszentgyörgy építi a terelőútját, ami azt jelentené, hogyha leaszfaltozzuk ezt a szakaszt, akkor a Felső-Háromszékre, Orbaiszékre tartó teherforgalom beterelődik Maksára. Az pedig élhetetlenné tenné a falut, tehát gyakorlatilag ezzel védjük az ott lakókat, egy évben többször is megszórjuk tört kővel az útszakaszt, és elsimítjuk” – adott erre is magyarázatot Kovács.

Fotók: Kovászna Megye Tanácsa / Facebook

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. május 24., 9:28
  ÉRTÉKELÉS: 14

  ezt most komolyan gondolja a menedzser ur?
  okosutak? csak azert nem kerulunk el senkit mert csore a fe.ekunk es okosutakrol almodozunk.
  nem latjak a fomuftik a tarsadalmi gazdasagi helyzetet a megyenek, viszonyitva a szomszedokhoz, pl Brassohoz. es ok sem okosutakban meg hasonlo trendi marhasagokban gondolkodnak.
  parasztot vakitani, meg hulyiteni lehet. de az igazsag az. hogy a megyei es altalaban kozutak, hidak infrastruktura stb allapota nem mondhato jonak, ellentetben a felujitasi munkalatokat elnyero nehany tuzkozeli ceg gazdasagi allapotaval, melyek zsirosra keresik magukat a munkalat tervezojevel egyetemben. szep rendszer ez. ezen hizik minden tag. (lasd a mellekelt abrat).
  okosutak… hagyjanak mar…

 • User
  Dátum: 2023. május 24., 12:44
  ÉRTÉKELÉS: 7

  „tehát gyakorlatilag ezzel védjük az ott lakókat, egy évben többször is megszórjuk tört kővel az útszakaszt, és elsimítjuk”

  És ezt komolyan gondolja? Ha tényleg ez baj lenne, olyan nagy dolog lenne súlykorlátozást bevezetni? Nem lakok ott, sőt nem is járok arrafelé, de ez nagyon kemény kifogás. Amúgy kétlem, hogy a terelőút bármit is változtatna. Azon továbbra is a szépmezői útra mennének azok az autók akik valami miatt Orbaiszékre tartanak Csík felől. Semmi, de semmi értelme nincs Angyalos felé kitérni.

 • User
  Dátum: 2023. május 24., 13:41
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha már annyi sok pénzt kiadnak valamire akkor legalább valaki aki ért a dolgokhoz (nem ön) vizsgálja felül a munkálatok minőségét nem egyébért de a vizet sáncban hegyre vezetni nem lehet stb. stb stb.

 • User
  Dátum: 2023. május 24., 13:07
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Megyemenedzser,varosmenedzser,kozsegmenedzser,falumenedzser,tanyamenedzser…….es meg ott vannak a polgarmesterek,tanacsosok,prefectus es meg vagy 40-50 igazgatosag,hivatal,…a pcr tovabb el.

 • User
  Dátum: 2023. május 24., 15:02
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Uraim! Egyszer szamoljanak be arrol is hogy mennyit koltenek utjavitasokra, kavicsozasra. Kivul allok ugy latjuk hogy abban van a sok penz Ha pedig aszfaltozasnal bele tennek a megfelelo anyagot akkor nem kellene annyit ,,lyukaszni,, Sokszor dicsekszunk hogy mi jobban csinaljuk mint az idegen cegek, de ……… Tehat foltozunk, kavicsozunk, dol a penz. Jovoben valasztas, nezd meg paraszt mit csinaltunk.

 • User
  Dátum: 2023. május 25., 5:15
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szép és jó,de nem okos utak kellenek hanem járható utak és minőségi munka végzés, Kézdin a kórház előtt már lassan egy hete ki van likaszva az aszfalt,ott mi a helyzet a munkával?nem hagyta jóvá Bukaresti parlament?Vagy felsolemheny felé a vasútol olyan gyenge aszfaltot öntöttek rosszabb lassan ,mint amilyen volt az előtt.Vegezzuk el előbb rendesen a munkát aztán dicserjuk magunkat menedzser úr

 • User
  Dátum: 2023. május 25., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Okos utak, csak mi soförök vagyunk buták! 1 gödröt kikerülünk, 2be beleszöktetünk!😂🤣
  Kézdi központja is förtelem!!! Az a macskakő…..ide uniós pénz, oda hagyomány, & egyéb kifogás, de az autóutakról el kell tüntetni a macskaköveket! Abból rakják ki szépen az udvartereket, sétatereket! Kössék össze a hasznosat a kellemessel!!!!
  Szentlélek- Lemhény szakasz?! Az most sem rossz!!! 1 kis javítás, jelzőtáblák,utfestés és 1ből okos! Ha arra terelik a sok idegent van 1-2 hely ahol gyakran lesz „találkozó”😆
  Almásba a nagykanyarba sokan helyet cserélnek!😂🤣

 • User
  Dátum: 2023. május 26., 0:38
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Megmondaná valaki, hogy Szentgyörgyön miért cserélik ki a majdnem tökéletes útpadkákat, fanyelven bordúrákat? N. Iorga, Gr. Balan utakon. Ritka egy pénzszórásnak tűnik.

 • User
  Dátum: 2023. május 26., 13:59
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Szentgyörgyön egyszerűen bevágtal a fák gyökereibe, hogy 10,helyenként 20 cm parkolóhelyet nyerjenek. Aztán amelyik fa túléli jó, a többi kiveszik! Ezt ki engedte meg? A környezetvédelem hol van ilyenkor? Vagy auoknak csak a lakók csesztetése a feladatuk?