Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közszemlén Háromszék védett növényvilága

Közszemlén Háromszék védett növényvilága Kultúra

Május 15-én, hétfőn 18 órától nyílt meg és június 9-ig látogatható a Szárba szökkent csodák – Háromszék védett virágai elnevezésű rendhagyó fotókiállítás Sepsiszentgyörgy főterén, a 30. születésnapját ünneplő Dália kertészet szervezésében.

Hirdetés
Hirdetés

A kiállítás 30 óriáspanón mutatja be a Háromszék régió védett és ritkai növényeit és virágait, háromnyelvű, rövid ismertető szövegek kíséretében. Az esemény támogatói és partnerei Sepsiszentgyörgy polgármesteri hivatala, a Háromszéki Erdélyi Kárpát Egyesület (HEKE), a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Vadon Egyesület és a Sepsi Rádió. A szervezők célja a látványos kiállítással nem csupán a helyi növények felsorakoztatása volt, hanem a tudatosítás és környezetvédelem is.

 

A közel 150 résztvevőt számláló, családosokat is megmozgató kiállításmegnyitón Rendi Amália, a Dália kertészet ügyvezetője mondott ünnepi beszédet, Anna Popa színházi menedzser tolmácsolásában. Rendi beszéde főhajtás volt édesapja, Rendi Ferencz előtt, aki 30 éve alapította a Dália kertészetet, ami ma több mint 80 embert foglalkoztat. Rendi Amália megköszönte a kertészet munkatársainak az odaadó munkát, és a környező természet megismerésének fontosságára hívta fel a résztvevők figyelmét.

A kiállításmegnyitón Köllő Zsolt-Ágoston biológia szakos professzor is köszöntötte a harmincéves Dáliát, és a kiállítás hiánypótló voltáról beszélt. A jó hangulatért az Evilági együttes felelt, a gyereksereg nagy örömére.

Az informatív kiállítás a következő háromszéki területek őshonos növényeit mutatja be: Rétyi Nyír természetvédelmi terület, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-völgyi tőzegláp, Buffogó tőzegláp, Csókás-Veczer dombság, Erdőfülei Kankóskert és Benedek-mező botanikai rezervátum. 

A kiállítás június 9-ig látogatható Sepsiszentgyörgy főterén, illetve online formában a https://dalia.ro/haromszek-vedett-vadviragai/ weboldalon.

A Dália kertészet jubileumi kampánysorozatának részeként egy fotópályázatot is hirdetnek amatőr fotósok részére: olyan fényképeket várnak június 30-ig a foto@dalia.ro email címre, amelyek a fent említett régiók valamelyikének ritka virágait-növényeit ábrázolják. A pályázat részletes kiírása itt olvasható: https://dalia.ro/fotopalyazat/. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük