Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Panasz az UEFÁ-hoz

Panasz az UEFÁ-hoz Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa megszavazta azt a határozatot, hogy a városi önkormányzat hivatalos panaszlevéllel forduljon az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA). A folyamodvány indítéka az, hogy a Sepsi OSK – Petrolul Ploieşti (2–0) bajnoki mérkőzés előtt, alatt, után a Kárpátokon túli vendégcsapat szurkolói fajgyűlölő, idegengyűlölő, magyargyűlölő szavakkal, kiabálásokkal sértegették a házigazdákat.

Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzati határozattervezet indoklásában a képviselők rámutattak, az etnikai indíttatású „focibotrány” nem első, és fennáll a veszélye annak, hogy a későbbiek során tettlegességekre, összetűzésekre is sor kerülhet – ezt kellene megelőzni!

Az UEFÁ-hoz címzett panaszlevéllel kapcsolatosan Antal Árpád polgármester hangsúlyozta, nem a románok ellen és nem Románia ellen irányul, hiszen az ország román lakosságát nem lehet, nem szabad a stadionhuligánokkal, szélsőséges botránykeltőkkel egy néven emlegetni. A háromszéki panaszlevél elsősorban a Román Labdarúgó-szövetséget teszi felelőssé a stadionok lelátóin elfajult idegengyűlölet és magyarellenesség miatt, mert sportetikai szempontok mellett törvények és rendszabályok kötelezik a szakszövetséget arra, hogy nagyon határozottan fellépjen a hatáskörébe tartozó labdarúgó-mérkőzéseken tapasztalható fajgyűlölő, idegengyűlölő megnyilvánulásokkal szemben. Ez nemcsak a sepsiszentgyörgyi arénára, nemcsak a magyarok sértegetésére vonatkozik.

A városvezető felsorolta azokat a konkrét lépéseket, amelyek elvárhatók minden olyan alkalommal, amikor a labdarúgó mérkőzéseken a szurkolók fajgyűlölő, idegengyűlölő megnyilvánulásokkal sértegetik egymást. A Petrolul szurkolóinak gyalázatos megnyilvánulásait számos román nemzetiségű személy is erélyesen elítélte, megengedhetetlennek minősítette. Az önkormányzatéhoz hasonló panaszt a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is küldött az UEFÁ-hoz. 

Az ellenfél szurkolótáborának magyarellenes és gyűlöletkeltő megnyilvánulásai nyomán Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő a román kormány belügyminiszteréhez fordult, magyarázatot kérve, hogy „az illetékes hatósági erők mikor és milyen lépéseket kívánnak foganatosítani annak érdekében, hogy érvényt szerezzenek az alkotmány, valamint az érvényes jogszabályok előírásainak, és véget vessenek az immár lassan tarthatatlanná váló állapotnak, mely szerint sporteseményeken bármikor zavartalanul és büntetlenül lehet gyalázni, illetve kiutasítani az országból egy nemzeti közösséget.”

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 17., 15:29
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Majd, majd kapnak egy 10.000 lejes büntetést és röhögnek tovább! Amikor a cigányokat/ négereket sértegették, akkor is pár lejért megbüntették X klubbot, másik meccsen molinó: B…… ARIEL😂🤣🤣🤣Na?!
  Nekünk lovakat és ázsiai népviseletet rajzolnak!🤣
  Miért?! Azért az 1-2 osk játékosért aki magyar nemzetiségű?! A magyar állam is jobb lett volna okosabb dologba fektessen!!!