Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Alapfokon igazuk van

Háromszék négy városából (Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna, Barót) összesen 220 egészségügyi alkalmazott fordult bírósághoz – a szakszervezetek segítségével –, és csaknem ötven százalékuk alapfokon pert nyert a bérezésükkel kapcsolatosan. A többi ügy tárgyalása folyamatban van.

Hirdetés
Hirdetés

Az érintett (állami) kórházak kisegítő személyzetéhez tartozó alkalmazottakról van szó (több évtizedes romániai kifejezéssel: TESA-személyzet), vagyis olyanokról, akik az egészségügyben dolgoznak, de nem közvetlenül az egészségügyi ellátásban: gépkocsivezetők, őrségi szolgálat tagjai, gondnokok, könyvelők stb. Az országos jellegűnek is tekinthető panaszuk az volt, hogy a korábban rögzített bérrendszerben a kisegítő személyzet nem megfelelő bérrácsba került, így javadalmazásuk kisebb annál, mint amit a törvény szavatolna. Kérték a bérrács módosítását, ennek alapján a javadalmazásaik kiigazítását. Más megyékből érkezett folyamodványok közül jó néhányat már a legfelsőbb bíróság is elfogadott.

A háromszéki érintettek csaknem fele egyelőre alapfokon nyerte el jogát, és nem tudható, hogy fellebbezés, majd végleges ítélet után a bérrács módosításának lehet-e visszamenőleges hatálya. Emellett kérdés az is, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők megkapják-e az ennek megfelelő bérkiigazításokat. Háromszéken olyan eset is fennáll, ahol az érintett alkalmazottnak 1600 lejjel (!) több járna havonta.

Az egészségügyi szakszervezetek képviselői rámutattak, noha elvileg csak a kedvező (végleges) bírósági ítéletekkel van valós esély a bérkövetelések rendezésére, a Kovászna városi szívkórház máris megkezdte a bérkiigazítások eljárásait. A háromszéki közkórházakban az alkalmazottak 10–15 százaléka sorolandó a kisegítő személyzethez az említett szempontok, munkakörök alapján. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük