Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ötven éve vált megyeivé a sepsiszentgyörgyi könyvtár

Ötven éve vált megyeivé a sepsiszentgyörgyi könyvtár Kovászna megye

Csütörtökön ünnepli 50. születésnapját a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Ennek apropóján mosolynaplót és Könyvturit indítanak, villámcsődületre hívják az olvasókat, este pedig Reisinger János tart előadást Petőfiről.

Hirdetés
Hirdetés

Ugyancsak csütörtökön tartják az olvasás napját is Romániában, ám mindez csak véletlen egybeesés, hiszen 50 évvel ezelőtt ezt még nem tartották számon. 1948 előtt a város – a Székely Nemzeti Múzeum 100 ezres és a Székely Mikó Kollégium 30 ezres állománya mellett – a kaszinó és az ipartestület könyvtáraival is büszkélkedhetett. A két utóbbi összevonásával született meg a városi könyvtár, amelyet 1974-ben emeltek megyei szintűre. Jelenleg több mint 8600 beírt olvasója van, ami Sepsiszentgyörgy lakosságának mintegy 17 százalékát teszi ki.

Az évforduló tiszteletére az intézmény több programot is szervez, ezek sora a héten rajtol. Így például mosolynaplót indítanak a könyvtárról, amelyben bárki megoszthatja a könyvtárral kapcsolatos gondolatait, érzéseit, élményeit. Mindezeket a fő székhely és a fiókkönyvtár olvasószolgálati részlegein csütörtöktől kihelyezett füzetekbe jegyezhetik be az olvasók, partnerek, volt és jelenlegi kollégák, közreműködők.

A Könyvturi keretében február 15-től a felnőttkölcsönző-részlegen az elmúlt években beérkezett könyvadományokból válogatott kínálatból jelképes, általunk meghatározott összegért választhatunk olvasnivalót az egész család számára, miközben adományunkkal a Bod Péter Könyvtártámogató Egyesület, általa pedig a könyvtár tevékenységét segítjük.

A Bod Péter Megyei Könyvtár épülete 1832-ben épült, előzőleg a Székek Székházának, valamint a megyeházának is otthont adott. Fotó: Tuchiluș Alex

Ugyancsak csütörtökön 12.30 és 13 óra között villámcsődületre hívják olvasóikat, illetve mindazokat, akik szeretnek olvasni: gyerekeket, szülőket és nagyszülőket egyaránt. Aki csatlakozni szeretne a főtéri flashmobhoz, vigye magával kedvenc könyvét, vagy amit épp olvas. Ha esik az eső, érdemes esernyőt is magunkhoz venni, mert a közös olvasást rossz idő esetén is megejtik!

Délután 6 órától, immáron a Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozat részeként Reisinger János egyetemi tanár, irodalomtörténész Petőfiről-méltóképpen címmel tart előadást a Gábor Áron-teremben. A meghívott leginkább arra keresi a választ, hogy miért módosult jelentős mértékben, röpke fél év alatt Petőfi világszemlélete. A türelemről és a Bolond Istók című műveinek összehasonlításából ugyanis kiderül, eme tekintetben pár hónap alatt nagy változás állt be esetében, ami gyakorlati következményekkel is járt.

Dr. Reisinger János (Mosonmagyaróvár, 1954) szülővárosában érettségizett, majd az ELTE Bölcsészkarának magyar–francia szakán szerzett diplomát 1978-ban. Ezt követően az MTA Irodalomtudományi Intézeténél dolgozott. Doktori értekezését Babits Mihály és Horváth János irodalomszemléletéről írta (1980). Több mint 25 könyve, kétszáznál több tanulmánya jelent meg eddig, miközben több mint tízezer előadást tartott Magyarországon és hét külföldi országban.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük