Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önmagukkal is törődniük kell az ápolóknak

Önmagukkal is törődniük kell az ápolóknak Kovászna megye

Telt házzal ünnepelte meg Sepsiszentgyörgyön a Diakónia Keresztyén Alapítvány Idősgondozó Szolgálata az Ápolók nemzetközi napját: a kis szakmai konferenciával egybekötött ünnepségen részt vettek az alapítvány által foglalkoztatott ápolók, pszichológusok, szociális munkások, adminisztratív munkatársak, valamint a különböző szervezetek és intézmények meghívott képviselői.

Hirdetés
Hirdetés

Tóth Anna, az alapítvány vezetője bevezetőként ismertette a krími háborúban szolgálatot teljesítő Florence Nightingale ápolónő életrajzát. Az ő születésnapjához, május 12-hez kötődik az ápolók világnapja, ám mivel e dátum vasárnapra esik, az alapítvány a pénteki munkanapra időzítette az eseményt. A szakma úttőrőjének, az első ápolónőképző alapítójának, a multidiszciplináris, emberközpontú gyógyászat képviselőjének számtalan érdemét nehéz felsorolni, de az ő iránymutatása ma is aktuális:

Az ápolónő legyen becsületes és megvesztegethetetlen, igazmondó és megbízható, gyorskezű, de nem kapkodó, szelíd, de nem lassú, nyájas, de nem fecsegő, tapintatos, de soha nem tétovázó, tiszta saját személyében és tisztaságot teremtő a betegek körül. Legyen szíves és szolgálatra kész, a betegekre gondoljon és ne önmagára.”

Tóth Anna örömmel üdvözölte a szép számmal megjelent munkatársakat és vendégeket. Fotó: Bodor Tünde

Tóth Anna viszont kiemelte, hogy a segítő szakmát gyakorlóknak szükségük van arra is, hogy önmagukra is gondoljanak, önmagukkal is foglalkozzanak. Ezért is szervezték meg az Ápolók napját, melyhez megpályázták és megnyerték a Kovászna megyei önkormányzat támogatását is.

A töltekezést szolgálva az ünnepi program egy szakmai előadást is magába foglalt, Roth Levente mentálhigiénés szakember, református lelkész az erőszakmentes kommunikáció témáját taglalta. Mint részletezte, az erőszakmentes kommunikáció alapelveinek kidolgozása Marshall B. Rosenberg nevéhez fűződik, olykor „zsiráfbeszédnek” is nevezik, mert a zsiráf erős, de szelíd, és a legnagyobb szíve van az állatvilágban. Nagyon időszerű témáról van szó, mely erőteljesen szembemegy azokkal a klisékkel, melyek uralják mindennapi kommunikációnkat, és melyeken csak nagyfokú tudatossággal lehet úrrá lenni, bár a tanulás mindenképpen éveket vesz igénybe.

Haszna miatt azonban érdemes energiát belefektetni, hiszen megtanít magunkhoz és másokhoz kapcsolódni, érzéseinket, az azok mögött megbúvó szükségleteiket beazonosítani és pozitív módon megfogalmazott, konkrét és teljesíthető kérést intézni a másik felé. Ezt a kommunikációs módot a jelenlevőknek alkalmuk adódott a gyakorlatban is felismerni, azonosítani, ehhez feladatlapokat kaptak az előadótól.

Az erőszakmentes kommunikációról szóló előadás folyamán meg is dolgoztatta a jelenlevőket Roth Levente mentálhigiénés szakember. Fotó: Bodor Tünde

Az, hogy nagyon bevonódtak a gyakorlatba, jelzi, hogy mennyire helye van ennek a tanulásnak a mindennapokban. A rendezvényen számos kapcsolódó tevékenységgel rendelkező intézmény és szervezet képviseltette magát: a kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi és a hídvégi öregotthon, a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett hajléktalanszálló és az őrkői közösségi ház, a Caritas, a Kovászna megyei Vöröskereszt, az Izabella Alapítvány.

Jelen voltak a megyei sürgősségi kórház és a az Országos Közegészségügyi Igazgatóság asszisztensei, valamint a Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság vezetősége is. Kis állófogadás után a jelenlevők megnézhették a nyitás előtt álló szeretetotthont is.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások