Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vásárhelyi Jób Barna: akarom vagy sem, a szomorkodás ideje lejárt

Vásárhelyi Jób Barna: akarom vagy sem, a szomorkodás ideje lejárt Kovászna megye

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy Erdővidéken két családot is szörnyű veszteség ért húsvét napjaiban: a 23 éves, nehéz múlttal rendelkező Vásárhelyi Jób Barna és testvére Vargyas-szorosi háza, és a bibarcfalvi, egy gyermekes Trinfa család háza is porig égett, mindössze pár nap eltéréssel. A lakosság összefogásával azóta pénzgyűjtés indult, s bár az érintettekre még hosszú út vár a teljes talpraállásig, keményen munka árán, és a közösség erejében bízva igyekeznek jobb jövőt teremteni.

Hirdetés
Hirdetés

Hosszú évek munkája vált a tűz martalékává nagypénteken, miután – vélhetően szándékos gyújtogatás következtében – leégett az árván maradt Vásárhelyi-testvérek Vargyas-szorosban levő szülői háza, benne mindennel, amit csak nagy nehézségek árán sikerült megszerezniük, felépíteniük.

Az idősebbik fiútestvér, Barna a tűzesetet követően videóban mesélte el a történetüket: édesanyjuk halála után a dolgos, de iszákos és erőszakos apával maradtak, valódi gyerekkor nélkül, nehéz sorssal a vállukon. Barna 16 évesen menekült el otthonról, miután apja meg akarta ölni, innentől saját életének építésén dolgozott, de később visszatért a családi házba, az édesapja halála előtti periódust már békében töltötték. Bár nővére már jóval korábban elhagyta az otthont, a 6 évvel fiatalabb öccsének taníttatásáért a 23 éves Barna felel, aki keményen dolgozik a megélhetésükért,veszélyes fák kivágásával, kutak takarításával foglalkozik, de a szentegyházi hegyimentő-csapatnak is aktív tagja.

A nehéz sorsú fiatal búslakodás helyett testvére és saját maga jövőjét építi. Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

A vargyas-szorosi nagypénteki szerencsétlenséget azonban újabb követte, a bibarcfalvi Trinfa család háza ugyanis húsvéthétfő reggelére szintén porig égett. Az édesanya, Molnár Mária ugyancsak kisfilmben idézte fel a szörnyű éjszakát: eleinte csak pattogást hallott, röviddel utána vette észre a lángokat, amelyek rövidesen elérték a gázpalackot is, ekkor robbant fel az egész ház. A garázs, benne az egyetlen autójukkal szintén elégett. A szerencsétlenség következtében házuk ugyan nem, de hitel maradt, a család azonban nem adja fel, jelenleg is azért dolgoznak, hogy újra biztos lábakon álljanak.

A rövidzárlat okozta tűz következtében a pár, Trinfa István és Molnár Mária, illetve Mária 14 éves gyermeke, Magor maradt otthon nélkül.

Amint kiléptek a kapun, felrobbant a ház. Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

A búslakodás nem visz előre

A vargyasi fiúk mögé már a tűzesetet követő napokban is odaállt a közösség, elsősorban a helybéli ismerősök és barátok, idővel Erdővidék több településéről, egész Székelyföldről és távolabbról is érkeztek adományok. Már az első három napban 20 ezer lej értékű készpénzadományt kaptak, de a vargyasi önkormányzat által indított gyűjtéssel párhuzamosan a Gondviselés Segélyszervezet Székelyszáldoboson és Felsőrákoson is gyűjtésbe fogott. A szervezet közleménye szerint a két településről több mint 12 ezer lejt adományoztak.

Vásárhelyi Jób Barna lapunk megkeresésére elmondta: egyelőre nem tudni, pontosan mennyibe fog fájni az új otthon építése, de az adományokat az utolsó baniig rászánják. „Kizárólag arra költjük el, amire az emberek jó szívvel adták” – fogalmazott. Egyelőre azonban építkezésről szó sincs, jelenleg papírmunkát intéz, ezzel viszont meglehetősen lassan halad a bürokrácia miatt, így a pénzt még nem tudják hasznosítani. A fiatalok ezért tárgyi adományokat is elfogadnak, többek között a házban elégett, de a munkához szükséges szerszámokat.

Több tízezer eurós kárral maradtak a vargyasi fiúk. Fotó: Vásárhelyi Jób Barna/Facebook

Kifejezetten a szükséges, ebben a pillanatban is hasznosítható felajánlásoknak örülnek a leginkább, ugyanis nincs alkalmas hely a tárolásra, ezért az adományozóknak érdemes Vásárhelyi Barnával felvenniük a kapcsolatot a 0756 868 569-es telefonszámon.

A testvérek a tanyán elhelyezett konténerben húzódtak meg ideiglenesen, Barna szerint viszont nincsenek és nem is szabad elkeseredni, különben nem léphetnek tovább. „Próbálom magam fenntartani vidám közérzettel ahhoz, hogy nyugodtabban tudjak gondolkodni a hétköznapokban, reagálni, működni egyáltalán, mert erre van szükség. Akarom, vagy sem, a szomorkodás ideje lejárt” – vélekedett a fiatal, aki egyik lépést teszi a másik után, dolgozik, és igyekszik egyre többet és gyorsabban haladni azért, hogy még a tél előtt felépüljön az otthon.

Kigyűlt a pénz a bibarcfalviak új otthonára

A Trinfa családot ért veszteséget követően a válságstáb tagjai – a baróti önkormányzat, a Gondviselés Segélyszervezet, a gyűjtést irányító Demeter Zoltán – közösen a károsult bibarcfalvi család tagjaival úgy döntöttek, hogy egy új, 50 négyzetméter lakófelületű, mindenestől nagyjából 200 ezer lejbe kerülő ház építésének fognak, közben célirányos számlát nyitottak a családnak, házról-házra járó adománygyűjtést szerveztek Erdővidék több településén, elsősorban Baróton és a hozzá tartozó öt községben, ugyanakkor az említett kisfilmmel is próbáltak segítséget kérni.

„Örömmel jelentjük, hogy volt értelme és haszna a kisfilm elkészítésének hiszen szerda délutánig 81 700 lejnyi adomány érkezett Trinfa István számláira erdővidéki, székelyföldi, határon belüli és kívüli nagylelkű adományozóktól” – jelentette be a jó hírt a segélyszervezetet képviselő Demeter Zoltán nemrégiben. A családfő számláján jelenleg 170 ezer lej adomány van, de egy nagylelkű cég ötezer eurós felajánlásával és a baróti önkormányzattól igényelhető ötezer lejes támogatással elérik a kitűzött 200 ezer lejes összeget.

Az adományozók nagylelkűségén múlt a családi otthon újraépítése. Fotó: Gondviselés Segélyszervezet

Megkeresésünkkor Trinfa István szűkszavúan, de viszonylag derűlátón nyilatkozott jelenlegi helyzetükről. Mint mondta, a családja jól van, ideiglenesen megoldották a lakhatást. Bár az új otthonhoz szükséges összegért rendkívül hálásak, az építkezésig még sok van hátra, a család ezért bármilyen tárgybeli adományt szívesen fogad, hiszen mindenük a házban égett.

Ruhanemű, tartós élelmiszer, építőanyag, és bármilyen más, hasznos eszköz segítségükre szolgál. Az adományozók ajánlataikat Trinfa Istvánnak jelezhetik a 0740488784-es telefonszámon.

Az adományozók a következő módon segíthetik a családokat:

Vásárhelyi Jób Barnának és testvérének pénzadományokat a következő bankszámlára lehet utalni: RO85 RNCB 0125 1715 4172 0001, Vasarhelyi Job Barna, a fizetés céljánál fel kell tüntetni: Donație. Aki Revoluton szeretne utalni: 0756 868 569. Itt is fel kell tüntetni: Donație. Az Életmentő Kupakok Egyesület is támogatni szeretné a fiatalokat, az ő számláikon is fogadják az adományokat: Asociația L.A.B. Életmentő Kupakok, Swift-kód: RNCBROBU, IBAN: RO71 RNCB 0124 1534 8820 0001 (lej); RO17 RNCB 0124 1534 8820 0003 (euró). Ha valaki készpénzzel szeretné támogatni a károsultakat, azt egyenesen az érintetteknek vagy Ágoston Annamáriának (tel: 0740 132 320) is át lehet adni.

Trinfa Istvánnak és családjának pénzadományokat a következő számlaszámon keresztül lehet utalni: Trinfa István, OTP BANK ROMANIA S.A., BARÓTI FIÓK, RO27 OTPV 3000 0082 8229 RO04 – lej, RO15 OTPV 3000 0082 8229 HU01 – forint, RO65 OTPV 3000 0082 8229 EU01 – euro. Külföldi utalásokhoz SWIFT kód: OTPV ROBU

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük