Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Növelték a kórház büdzséjét

Növelték a kórház büdzséjét Kovászna megye

Egészségügyi ellátást, szociális rendszert és infrastrukturális beruházásokat érintő határozatokat hozott csütörtöki ülésén Kovászna Megye Tanácsa.

A költségvetés-módosítás és kiigazítás legfontosabb tétele a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházra vonatkozik: 5,4 millió lejjel növelték az intézmény büdzséjét, ebből 4,3 millió lejt utalt bérköltségekre az Egészségügyi Biztosító Pénztár, 1 millió lejt kaptak a megyei közegészségügyi igazgatóságtól, 70 ezer lejt az igazságügyi orvostani intézettől, 31 ezer lej adományként érkezett, 16 ezer lej bérbe adott ingatlanokból folyt be.

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház uniós pályázatot készített elő és nyújtott be. A 14 millió lejes projektet a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) teljes mértékben finanszírozzák. A pályázat célja, hogy az intézmény növelje kapacitását az egészségügyi válságkezelést és a koronavírussal fertőzöttek ellátását illetően. A vissza nem térítendő támogatás összegéből a járvány idején szükséges védőfelszereléseket, orvosi berendezéseket vásárolnak, amelynek köszönhetően hatékonyabban és biztonságosabban tudják a betegeket ellátni. A koronavírus-járvány kezdete óta az intézmény 1,2 millió lejre vásárolt plusz védőszerelést, ennek utófinanszírozását is be tudják foglalni ebbe az uniós pályázatba – derült ki András-Nagy Róbert tájékoztatójából.

Hirdetés
Hirdetés

Költségvetés-kiigazításra volt szükség egy országos vidékfejlesztési programból finanszírozott pályázatnál, amelynek célja a maksai híd korszerűsítése, illetve a Maksa és Sepsibesenyő közötti, 1,7 km-es földút teljes körű átépítése és leaszfaltozása. A projekt összértéke 5,4 millió lej, ebből 3,5 milliót a kormány, 1,9 millió lejt Kovászna Megye Tanácsa biztosít. A munkálat kivitelezésére közbeszerzést hirdettek, négy ajánlat érkezett, a napokban zajlik a kiértékelés.
A járvány következtében elmaradó programok miatt összesen 250 ezer lejjel csökkentették a költségvetését a Háromszék Táncegyüttesnek és a Kovászna Megyei Művelődési Központnak. Az így nyert összeget vidéki kultúrotthonok és tanintézmények felújítására fogják fordítani.

A Gyulafehérvári Caritas-szal társulva, Hargita, Kovászna és Maros megyék közösen norvég alapos pályázatban vesznek részt. A 10 millió lej értékű pályázat idős személyek családi környezetben való tartását célozza, valamint az önkéntesség népszerűsítését és szakemberek képzését is tartalmazza. A három megyét átfogó pályázat során a gyermekvédelmi és szociális igazgatóságra nem hárul anyagi teher, azt viszont vállalni kell, hogy 5 éven keresztül tovább viszik a program tartalmi részét.

Átadták a sepsiszentgyörgyi Speciális Iskola számára a kézdivásárhelyi Achim András utcai óvoda épületét és az intézmény működtetését. A fogyatékkal élő gyerekekkel foglalkozó intézményben jelenleg 10 óvodáskorú, 5 előkészítős kisdiák tanul, 3 pedagógus felügyeletével. A tervek szerint felújítják az épületet, a benne levő szolgáltatásokat bővítik, határozták el a tanácsülésen.

Módosították a Sepsi–SIC támogatását lehetővé tevő szerződést, a turnék elmaradása miatt megmaradó összeget más célokra fordítaná a sportegyesület, a támogatás összértéke megmarad, költségvetésen belüli módosításról van szó, az elszámolási határidőt augusztus végére tolták ki – tájékoztatott Tamás Sándor. 

(KMT-sajtóiroda)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük