Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nincs jobb annál, ha megtermeljük az energiafogyasztásunkat

Nincs jobb annál, ha megtermeljük az energiafogyasztásunkat Kovászna megye

Közelebb került az „önállósodáshoz” Sepsiszentgyörgy szennyvíztisztító állomása, amely a saját termelésű biogázzal és az újdonsült napelemrendszerrel együtt jelenleg 55 százalékát tudja fedezni az éves szinten elfogyasztott villanyáramnak.

Hirdetés
Hirdetés

 „A cél az, hogy környező közszolgáltatások mögé olyan rendszereket építsünk, amelyek biztosítani tudják az önállóságukat, jelen esetben az energiafüggetlenségüket” – nyilatkozta Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Csütörtöki sajtótájékoztatóján az elöljáró felidézte, hogy a szennyvíztisztító állomás esetében az elmúlt években két nagyobb beruházást is sikerült megvalósítani: a biogáz-létesítményt és a januárban üzembe helyezett napelemparkot. Ezeknek köszönhetően a telep mostanra körülbelül 55-60 százalékban képes önerőből fedezni az energiahasználatát.

Több mint 996 ezer lej értékű napelemparkot telepítettek Sepsiszentgyörgyön. Fotó: Tuchiluș Alex

 „A biogáz-termelés nagyjából 20-25 százalékát tudja biztosítani a szükségletünknek. Amikor viszont süt a nap, a fotóvoltaikus rendszer révén 100 százalékban fedezni tudjuk a fogyasztást önállóan” – magyarázta Kozsokár Attila, a háromszéki Közüzemek vezérigazgatója, aki szintén jelen volt a sajtóeseményen. A Közüzemek Rt. az elmúlt év végéig a kézdivásárhelyi szennyvíztisztítónál egy 400 kW-os, a sepsiszentgyörgyinél pedig egy 290 kW-os rendszert telepített; utóbbi esetében a napelemek a nyári időszakban a tisztító energiaszükségletének 25 százalékát, a téliben 15 százalékát tudják lefedni; a tisztító fogyasztása 200 kW felett van óránként.

Kozsokár Attila szerint a hozammérők 30 százalékát már felszerelték, év végéig befejezik a munkát. Fotó: Tuchiluș Alex

Intelligens vízórák és hozammérők

A Közüzemek Rt. igazgatója beszámolt továbbá az energetikai hatékonyság, valamint a digitalizációs program keretében megvalósított, illetve folyamatban lévő beruházásokról. Ezek közé tartozik az a háromezer darab intelligens vízóra is, amelyek egyrészt egyszerűbben követhetők, másrészt a lakosságnak nyújtott szolgáltatás minőségén is javítanak. Folyamatban van ugyanakkor száztíz darab hozammérő felszerelése, amelyekkel probléma esetén könnyebben és gyorsabban beazonosíthatják a vízveszteség helyét, így rövid időn belül javítani is tudják a hibát.

Tovább dolgozna az energiafüggőség problémáján a polgármester. Fotó: Tuchiluș Alex

„Tovább kell lépni az elkövetkező években és el kell érnünk azt, hogy az energiafogyasztás 100 százalékát lehessen megtermelni” – szögezte le Antal Árpád polgármester, aki szerint az energetikai önállósodást minden közszolgáltató és közintézmény esetében segíteni kell, hiszen így csökkennek a költségek, az így megmaradt pénzt pedig újabb környezetbarát beruházásokra lehet fordítani.

Napsütésben a telep teljese fogyasztását le tudják fedni a fotovoltaikus rendszerrel. Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások