Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Orvvadászat gyanújával nyomoznak négy katona ellen

Orvvadászat gyanújával nyomoznak négy katona ellen Kovászna megye

18 kovásznai és kommandói helyszínen tartottak házkutatást szerdán reggel egy orvvadászattal kapcsolatos ügyben, amelyben több hivatásos katona is érintett.

Hirdetés
Hirdetés

A Kolozs megyei katonai ügyészség irányítása alatt zajló nagyszabású akcióban az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) munkatársai és a rendőrség különböző egységei vettek részt az ország több megyéjéből.

Az ügyben egy csoport ellen folyik nyomozás, amelynek tagjai közül négyen aktív katonák (ketten a védelmi minisztérium, ketten pedig a Kovászna megyei készenléti felügyelőség kötelékében), egyikük pedig vadőr.

A gyanú szerint a vizsgált személyek 2023 decembere és 2024 februárja között időszakos orvvadászatot folytattak vadászkutyák és vadászfegyverek jogosulatlan használata révén. Céljuk különböző vadállatok (medve, farkas, vadmacska, vaddisznó, nyúl, szarvas, siketfajd stb.) elejtése volt, amelyek egy részére tilos vadászni.

A korrupcióellenes ügyészekből és rendőrökből álló csapatok a házkutatások során több vadászfegyvert, számítógépes eszközöket, szarvas, medve, farkas stb. trófeákat, valamint jelentős mennyiségű vadhúst foglaltak le. Ugyanakkor Kommandón találtak egy ketrecet, ahol négy vaddisznót tartottak fogságban, amelyeket a gyanúsítottak feltehetően a vadászkutyák kiképzésére használtak.

A begyűjtött bizonyítékok alapján nyolc személy ellen indult eljárás orvvadászat, a fegyver- és lőszerhasználati szabályok be nem tartása, titkos információk kiadása és adócsalás miatt. Az érintettek közül hat személy esetében elrendelték az előzetes letartóztatást.

Képünk illusztráció.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások