Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Négyszázötven méter hosszú székely zászlóra gyűjtenek

Négyszázötven méter hosszú székely zászlóra gyűjtenek Kovászna megye

Nagy fába vágta a fejszéjét a Magyarországon Élő Háromszékiek Egyesülete: azt tervezik, hogy június elején egy 450 méter hosszú székely zászlót „feszítenek ki” a budapesti Andrássy úton, az Opera és a Hősök tere között, a több mint négyszer akkora piros-fehér-zöld óriáskokárda mellé. Ezzel már korábban is szerettek volna előrukkolni, de eddig a szükséges összegnek csak töredéke gyűlt össze.

Először 2018 márciusában lehetett arról olvasni az anyaországi sajtóban, hogy nemzeti ünnepünk, illetve a magyar zászló és címer napja apropóján – Szilágyi Ákos, a Vitézi Rend tagja kezdeményezésére – egy 1848 méter hosszú piros-fehér-zöld zászlót feszít ki 1848 önkéntes az Opera és a Hősök tere között. Az akciót azóta háromszor megismételték, legutóbb 2022. szeptember 18-án. A következő, június elejére időzített performanszhoz a Magyarországon Élő Háromszékiek Egyesülete is szeretne csatlakozni egy 450 méter hosszú, 2,3 méter széles székely lobogóval.

Az egyesület 2020 júniusában alakult Budapesten, jelenleg tizenhárom tagja van. Elnöke, v. Székely Péter Sepsiszentgyörgyön született, de a csíksomlyói gyerekotthonban nevelkedett, 1990-ben került Magyarországra. Lapunknak elmondta, a székely zászló elkészítésére már három éve is szerveztek gyűjtést, ám eddig mintegy 50 ezer forint gyűlt össze, reméli, idén összejön a szükséges 2,8 millió. Ehhez bárki hozzájárulhat a közösségi oldalukon megadott bankszámlaszámokon, és ahol 500 önkéntest is toboroznak, akik a székely óriáskokárdát viszik majd a nemzet zászlója mellett az Andrássy úton.

 

V. Szilágyi Péter eddig csak egy kis székely zászlót tarthatott a piros-fehér-zöld óriáskokárda mellett
A fotót az alany bocsátotta rendelkezésünkre

 

„Már Szilágyi Ákossal is megállapodtunk, bízunk benne, hogy idén egymás mellett lesz a két zászló. Nem elég akarni az autonómiát, nem elég büszkének lenni a székelységünkre, semmi nem hullik az ölünkbe munka nélkül” – fogalmazott. A kissé elrugaszkodottnak tűnő költségekre vonatkozó kételyeinket azzal igyekezett eloszlatni, hogy „450 méteres zászlóról van szó, ami tartós anyagból készül”. Meglátása szerint „a zászló nem a mi tulajdonunk lesz, hanem az összes élő székely tulajdona, és csak azok a megyék vagy városok vehetik majd kölcsönbe, akik hozzájárulnak a megvásárlásához”. Az összegyűjtendő célösszeg alapján legalább 1400 adakozóra lesz szükség, hiszen mindenkitől csak 2000 forintra számítanak.

A Magyarországon Élő Háromszékiek Egyesülete már több karitatív akcióval is észrevetette magát Székelyföldön. Legutóbb, tavaly decemberben a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság alárendeltségébe tartozó baróti nappali központ számára hoztak karácsonyi ajándékot, illetve szereztek támogatás Balogh Leventétől, a Szentkirályi Ásványvíz tulajdonosától. Azt megelőzően a kökösi óvodát lepték meg játékokkal, továbbá a baróti kórház, az árkosi anyaotthon, a maksai Orbán Balázs Általános Iskola és Teleki Zsigmond Óvoda, valamint a sepsiszentgyörgyi Néri Szent Fülöp Óvoda számára szerveztek gyűjtést.

Címlapfotó:

Az 1848 méter hosszú „nemzet zászlója” a budapesti Andrássy úton 2019. március 16-án

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások