Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Módosítani kellett a díszfeliratot a színház homlokzatán

Módosítani kellett a díszfeliratot a színház homlokzatán Kovászna megye

Sepsiszentgyörgy önkormányzatának jogerős bírói döntés nyomán kellett a Tamási Áron Színház homlokzatán levő díszfeliraton a színház szót a teatru alá helyezni. A hírhedt Dan Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek a megyeszékhely polgármestere ellen 2019-ben, illetve tavaly indított pereinek februárban érett be a gyümölcse jogerős ítélet formájában. Amint azonban az alábbiakból kiderül, a hivatásos jelentgető szemét nem csak a TASZ díszfelirata szúrja.

2019-ben indított perében a Méltóságért Európában Polgári Egyesület azt sérelmezte, hogy a Tamási Áron Színház homlokzatán szereplő kétnyelvű díszfeliraton azonos szinten szerepel az intézmény román és magyar megnevezése. Mivel a román a hivatalos nyelv az országban, úgy vélte, a törvény értelmében a román feliratnak a magyar fölött van a helye. A bíróság helyt adott Tanasă-ék keresetének, 2019-ben alapfokon és 2020-ban a táblabíróságon is a sorrendváltoztatásról döntött.

Mivel a díszfeliratot az önkormányzat nem módosította, a román nyelv szolgálatában fáradhatatlanul ügyködő Tanasă az ítélet végrehajtásáért indított pert. Tavaly szeptemberben a Bukaresti Bíróság helyt adott keresetének, és arra kötelezte Antal Árpád polgármestert, hogy a jogerős ítélet végrehajtásának elutasításáért minden egyes nap késedelemért fizessen be az államkasszába az országos bruttó átlagbér 20 százalékának megfelelő összeget. Az ítéletet mind a polgármester, mind a feljelentő egyesület megfellebbezte, és a február 23-án született jogerős ítélet nyomán Sepsiszentgyörgy elöljárójának az államkasszába fizetendő büntetés mellett a pert kezdeményező Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek is fizetnie kell napi száz lejt az ítélet kiközlésétől számítva. Tanasă ki is matekozta, hogy mivel 940 nap telt el a feliratról szóló ítélet kihirdetése óta, a polgármesternek több mint félmillió lejt kell befizetnie az államkasszába és 94 ezer lejt az egyesület számlájára.

Most így néz ki a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház homlokzata (fotók: Tinca Teddy)

A Horthy-megemlékezésbe is belekötött

Dan Tanasă az utóbbi időben egyre gyakrabban hallatja nevét Székelyföldön. Többek között – gyakorlatilag egy húron pendülve némely balliberális médiumokkal – „lecsapott” arra a megemlékezésre is, amit február 9-én a kézdivásárhelyi református temetőben tartott a Vitézi Rend vitéz nagybányai Horthy Miklós halála 66. évfordulóján, az őt megmintázó, 2013-ban Vetró András szobrász által készített domborművel díszített kopjafánál. Tanasă március elején hivatalos átiratban kérdezte Bokor Tibor polgármesterétől, hogy ki tulajdonosa az ominózus kopjafának, megvolt-e a művelődési minisztérium jóváhagyása az emlékmű felállításához, illetve adtak-e rá építkezési engedélyt. Továbbá azt is firtatta, hogy miként lehetséges Románia területén egy háborús bűnösre emlékezni, a polgármester mikor tünteti el a kopjafáról a domborművet, és milyen büntetést ró az emlékművet törvénytelenül felállító személyekre.

Az elöljáró e-mail-ben válaszolt a kérdésekre, hangsúlyozva, hogy a temető és az abban található emlékművek nem képezik Kézdivásárhely magán- és közvagyonának részét, további információért a Kovászna Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Hivatalhoz irányítva Tanasăt, míg az emlékoszlop-állítás engedélyeztetését illető kérdésével az illetékes szaktárcához küldte, mivel abban nem a polgármesteri hivatal illetékes. Ugyanakkor arra kérte Tanasăt, nevezze meg azt a hivatalos iratot, amely Horthy Miklóst háborús bűnösnek nyilvánítja vagy bűnösnek mondja ki népirtásért. Ezt a magas labdát vélhetően nehéz lesz leütni, mivel a kormányzót egyetlen igazságszolgáltatási intézmény sem mondta ki háborús bűnösnek, sőt a híres nürnbergi perben is csak tanúként hallgatták ki, később menedékjogot biztosítottak számára.

 

 

Jogerős ítélet Gyergyócsomafalva ellen

Dan Tanasă tegnap dicsekedte el blogján, hogy jogerős ítéletében a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék március 2-án neki adott igazat a Gyergyócsomafalva Polgármesteri Hivatala ellen indított perben.  A Méltóságért Európában Polgári Egyesület elnöke 2018-ban jelentette fel a gyergyószéki önkormányzatot a Diszkrimináció-ellenes Tanácsnál, amiért úgymond diszkriminálta a román anyanyelvű polgárokat azzal, hogy csak magyar nyelven tett közzé információkat. Nevezetesen a község honlapjára feltette a helyi újság PDF-verzióját.

A tanács által 2020 júniusában kirótt 2000 lejes büntetést Márton László-Szilárd polgármester megfellebbezte, és 2020 novemberében a Bukaresti Táblabíróságnál alapfokon meg is nyerte a pert, ám most a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék megsemmisítette a Brassói Táblabíróság határozatát. A 99,8 százalékban magyarok lakta Hargita megyei településen csak a rendőrparancsnokot és családját tudják románnak az emberek, de ők is beszélnek magyarul.

A notórius jelentgető pár órával ezelőtt kürtölte világgá: Székelyudvarhely polgármestere, Gálfi Árpád meghajolt az akarata előtt, és átiratban értesítette őt arról, hogy a Benedek Elek Pedagógiai Líceum vezetőségét az intézmény névtábláinak megfelelő sorendben való kifüggesztésére utasította, annak végrehajtását pedig fotóval támasztotta alá. A jelek szerint Székelyudvarhelyen most más szelek fújnak, mint Sepsiszentgyörgyön…

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. március 9., 16:11
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Az uz volgyi roman kereszteket most mar a jogeros itelet megszuletese miatt elkell tavolitani onnat igy hat Dan Tanase es az o civil szervezet tagjai seggebe is lesz amit dugni.Tehat ezzel kellene most a magyarsag foglalkozon hogy a jogeros iteletet ervenybe helyeze es le is szereljek onnat mert megnyerve van a per tehat a torveny kimondja hogy elkell tavolitani onna es pont.Na hogy a nagymellueknek ez ugyan nem a szajizuk utani itelethozas az egy masik dolog de ahogy a szinhaz eseteben es elkellett a magyar feliratot tavolitani es a roman ala tenni ugy a roman kereszteket is elkell tavolitani mert megnyert per.

 • User
  Dátum: 2023. március 10., 2:00
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ennek egy ember kimondottan örül Dan Tanase mellett, mert indulhat újra az imázs-építés, a megbüntetett polgármester, akik életet adná a népért. Úgy-e láttuk már ezt a színdarabot Antal Árpáddal a főszerepben. Mi következik, 1 lejeket gyűjtünk a marketing kampány részeként?

 • User
  Dátum: 2023. március 10., 9:07
  ÉRTÉKELÉS: 5

  És ilyenkor,hol van az erős magyar képviselet a Bukaresti parlamentetbe? Számolják a szociális nyugdíjat?Hunorka ilyenkor meg se szolalunk? RMDSZ,nem szolalunk meg csak lapitunk.igy telt el az elmúlt 30ev és így kormanyozunk.Majd el várjuk jövőbe hátha még akad aki az RMDSZ re szavaz, addigra Calamen Hunoro lesz keresztelve

 • User
  Dátum: 2023. március 10., 13:09
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Magyarázza meg a háborgó hozzászóló, mi köze az RMDSZ- nek egy bírósági iítélethez? A PSD kihozza a börtönből az elítéltjeit? A PNL az övéit? Fogja le K.H. a törvényszéki bíró kezét? Van egy törvény, be kell tartani és kész, nem kell ürügyet szolgáltatni a dántönászé- féle alakoknak.

 • User
  Dátum: 2023. március 10., 17:04
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Legalább böffentett volna valamit… Egy erős magyar vezetőre lenne szükség ilyen időkben, aki nem szolgája senkinek! Szétnéztem, nincs ilyen a mostani politikus urak között.

 • User
  Dátum: 2023. március 12., 20:47
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Van egy ici pici olyan érzésem, hogy ezek igen jó „haverok” sunyiba!
  Ami azt jelenti, hogy együtt találják ki ezeket a dolgokat 🤔 mit vetess le, hogy cseréljük a táblákat, mivel hergeljuk az álló vizet a népek között stb, amiket persze ott kéne hagyni, hogy írja szépen magyarul is.
  Épp magyarként is olyan jogunk van(lenne!) itt Erdélybe írja magyarul a dolgokat, mint ezeknek a…. 😁
  Igaz egy ilyen buli könnyebb, meg jól is hoz nekük, minthogy tényleg csináljanak is valamit.

  Véletlenül nincs olyan törvény vagy minek lehetne mondani, nép haragnak ha az adott politikai párt, nem tartja be a megigertet el kergetni a Dunához árkot ásni? 😁