Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

ERASMUS+ projektet nyert a Pinocchio Napközi Otthon

ERASMUS+ projektet nyert a Pinocchio Napközi Otthon Cseperedő

Az elkövetkező évben bonyolódik le a különböző országokban megpályázott képzések sorozata, valamint egy tapasztalatcsere,a szpeciális ígényű gyerekek felzárkoztatával kapcsolatban.

            A sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Gimnázium struktúrájaként működő Pinocchio Napközi Otthon a speciális igényű gyermekek beilleszkedésének nehézségeivel szembesülve kezdeményezte „A SNI gyermekek integrációja az oktatásban” című projektjét.

A projektet az Európai Bizottság finanszírozza, fő célja az oktatási tevékenység minőségének javítása az európai képzési központok oktatóinak segítségével, egy befogadó környezet elősegítése, jól differenciált, nonformális stratégiák kialakítása, a gyerekek tanulási motivációjának ösztönzése.

A projekt első képzésére 2023. február 12-18 között került sor az olaszországi Bolognában, melyen a Pinocchio Napközi Otthon három pedagógusa: Berde Enikő, Nagy Csilla-Emilia, Gajdó Tünde és a Nicolae Colan Gimnázium tanítónője,  Incze Mária-Beáta vett részt.

A képzés során a résztvevők számára nemzetközi színvonalú tanácsadói és szakmai fejlesztési stratégiákat kínáltak az oktatási folyamat személyre szabása, az inkluzív oktatási környezet kialakításával kapcsolatos ismeretek átadásával.

Új ismereteket szereztek a fejlesztési prioritások kialakításáról és a sokszínűséget támogató fejlesztés tervezéséről (pl. tananyag adaptációk, differenciált óratervezés stb.). Diák, bemutató filmek, egyéni és csapattevékenységek során megismerkedtek az alternatív tanulási gyakorlatokkal, a kapcsolódó technikákkal, anyagokkal és értékelési eszközökkel a gyermek fejlődésének áttekintésére. A különböző leckék modellként kerültek bemutatásra, ahol az alternatív gyakorlatok, a munkaanyagok és eszközök tökéletesen harmonizáltak, megkönnyítve a tanulást.

A csoportos megbeszélések, az egyéni és csapatmunka tevékenységei rávilágítottak, hogy az oktatást, nevelést kötöttségek nélkül kell szemlélnünk, ahhoz, hogy minden gyermek jól érezhesse magát az iskolákban, óvodákban. Ha elfogadjuk, hogy a gyerekek sokfélék, a haladás regisztrálása érdekében egy befogadó környezet kell létesítenünk, ahol minden gyereket meg tudunk szólítani, és az egyéni fejlesztés biztosításával mindannyiuk számára hatékonnyá, megfelelővé tudjuk tenni a nevelést, oktatást.

Hirdetés
Hirdetés

A képzés angol nyelven zajlott, a jelenlevők gyakorolhatták és fejleszthették nyelvtudásukat, valamint a munkahelyhez kapcsolódó szókincsüket.

Kulturális szempontból is élmény volt az ottlét, mivel alkalmuk nyílt bejárni Bologna városát és annak környékét. A  látnivalók közül a kulturális központ nyűgözte le leginkább a résztvevőket, látványos építészetével, valamint az új és a régi elemek harmonikus kombinációjával.

A tanfolyamról visszatérve a négy résztvevő felkészültnek érzi magát a tanult technikák használatára.

Nyilatkozataik szerint : „Nagyszerű élmény volt,  színvonalas szervezéssel és oktatással”

                                                            Szilvási Melinda – óvodavezető, projektkoordinátor

                                                            Pályázatíró csapat:

                                                                                    Szilvási Melinda

                                                                                    Kozma Tünde

                                                                                    Sanda Catalina

                                                                                    Muntean Loredana

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük