Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megyeszerte Trianonra emlékeztek

Megyeszerte Trianonra emlékeztek Kovászna megye

Tegnap 17.32-kor kondultak meg a kézdivásárhelyi templomok harangjai, jelezve azt a gyászos időpontot, amikor száz évvel ezelőtt Párizs mellett aláírták a magyarságot szétcincáló békediktátumot. A céhes városban politikai pártok, a Történelmi Vitézi Rend és „civilek” emlékeztek a szomorú évfordulón.

Hirdetés
Hirdetés

Az eseményen, amelynek elején a jelenlevők Ilyés K. Imre esztelneki lelkész, a vitézi rend tagjának a vezetésével imát mondtak, az RMDSZ részéről Fejér László Ödön szenátor és Dávid Sándor városi elnök volt jelen, az EMNP részéről pedig tanácsosok. A nemzeti imáink elhangzása után az emlékezés virágai és koszorúi kerültek az egykori Székely Katonanevelde előtt levő hősök emlékművére. Néhányan Kratochwil Károly, a Székely Hadosztály parancsnokának eltávolított szobra helyére is virágot helyeztek (a szobor magánterületen fog helyet kapni – szerk.)

Dr. Ambrus Ágnes ny. tanár Reményik Sándor versének részletét szavalta el, majd kijelentette: Erdély és a határon túlkerült közösségek nem maradtak a mélyben. „Nagyszüleink, szüleink túlélték ezt a traumát. Mi is túléltük, túléljük, azokon az atrocitásokon is felül tudunk emelkedni, és a múltból erőt merítve előretekintünk. Voltunk, vagyunk, és megmaradunk” – fogalmazott.

Bartos Lóránt

 

Emlékezés a hegyen

Tisztelgők Ozsdolán Fotó: Héjja Bécó

Tegnap Háromszék és Vráncsa határánál, az Ozsdolától mintegy tizenhárom kilométerre levő Vas-kútnál több ozsdolai és kézdisárfalvi emlékezett a trianoni békediktátum évfordulóján. Az esemény a 12 évvel ezelőtt felújított első világháborús katonasírnál emelt emlékkeresztnél zajlott az RMDSZ ozsdolai szervezetének szervezésében. Beszédet mondott Lukács Attila, az RMDSZ helyi elnöke, polgármesterjelöltje, felelevenítve a gyalázatos békediktátummal kapcsolatos tudnivalókat, majd Lázár Éva és Fábián Angella szavalt alkalomhoz illő verset, míg Harai Julianna ny. tanítónő Wass Albert Nagypénteki sirató című költeményét szavalta el. Az emlékezésen Bartos Károly kézdisárfalvi és Jakab-Fancsali Kálmán ozsdolai plébános, címzetes esperes adta áldását a mintegy száz jelenlevőre, akik nemzeti imáink elhangzása után megkoszorúzták az emlékjelt.

(Bartos)

 

Több mint százan Kovásznán

Kovásznán a vajnafalvi református templomkertben emlékeztek a trianoni diktátumra. A járványügyi előírásokat betartva több mint száz személy vett részt a főhajtáson. Igét hirdetett Orbán Lajos vajnafalvi református lelkipásztor, aki beszédében a szeretet fontosságát ecsetelte. A megemlékezés fennköltségét emelte a Molnár János tanár vezette helyi Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad verses, zenés előadása. A rendezvény a templomkertben levő, 10 éve állított Trianon-emlékmű koszorúzásával, a székely és magyar himnuszok eléneklésével zárult.

(nsza)

 

Bibarcfalván is megemlékeztek

2020. június 4-én, pontban délután fél hatkor a bibarcfalvi református templom harangjai is megkondultak, emlékeztetve a falu népét az egy évszázaddal ezelőtt Párizs mellett aláírt gyászos békeszerződésre, Magyarország keresztre feszítésére.

 

A jelzett időpontban templom előtti téren egy maroknyi helybéli gyülekezett, akiket a harangzúgás után Fancsal Zsolt református lelkész  köszöntött, majd Ézsaiás próféta könyvéből olvasva fel bibliai igét, rövid áhítat keretében emlékezett és emlékeztetett.

„A mi tragédiánk az, hogy nem tudunk felejteni, hogy a sebeink még mindig megvannak. Ám ezek a sebek egyúttal a reményt is jelentik számunkra, hiszen a vérző seb azt is jelenti, hogy az ember még él. Mi is élünk még, de ne feledjük, hogy ezt egyedül Istennek köszönhetjük. Ő az, aki élő reménységet ad nekünk” – magyarázta a lelkész, néhány mondat erejéig kitérve a trianoni szerződéshez vezető történelmi eseményekre is.

Beszédét azzal zárta, hogy a történtek ellenére, nekünk továbbra is Istenbe vetett hittel kell tekintenünk a jövő fele. Az eseményen Trandafir Kincső és Molnár József verseket szavaltak, végül a résztvevők megkoszorúzták a templomtér előtti Trianon emléktáblát.

(böjte)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük