Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Még nincs vége

Még nincs vége Kovászna megye

Az elmúlt napok heves esőzései következtében több folyóvíz vízállása meghaladta a figyelmeztető szintet Kovászna megyében. A megáradt folyók mezőgazdasági területeket, háztartásokat öntöttek el, ugyanakkor két községi utat is le kellett zárni. Tegnap a megyénket is érintő narancssárga jelzésű figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A Feketeügy szombaton kilépett a medréből, így a hatóságok kénytelenek voltak lezárni az Orbaitelek és Szörcse, illetve az Uzon és Sepsimagyarós valamint Uzon és Bikfalva közötti községi utakat. Kökösbácsteleken a Tatrang lépett ki a medréből, és öntött el több háztartást.
A Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) csapatai és a Kovászna Megyei Vízügyi Igazgatóság (SGA) szakemberei vasárnap reggel is dolgoztak Kökösbácsteleleken, Bélmezőn és Rétyen, miután a Feketeügy és a Tatrang több mezőgazdasági területet elöntött. Kovászna városában egy mofettából szivattyúzták ki a vizet a tűzoltók.

Hirdetés
Hirdetés

Rétyen nem csökken a vízszint

Rétyen, a 13E jelzésű országút hídja alatt emelkedett meg vészesen a vízszint, a hódok által megrongált zsilipkapuk már nem működtek optimálisan, így a település irányába kezdett szivárogni a víz.

– Ennél magasabb vízállást már láttunk: 3 éve ugyanis másfél méterrel volt magasabb, de szerencsére akkor sem történt nagyobb baj – mondta Dombora Lehel, Réty polgármestere lapunk kérdéseire vasárnap késő délután. – Aggasztó viszont a rétyi szabadidőközpontot körülvevő holtárok helyzete, ahová a Feketeügy nyomja át a vizet, ami már kezdi érinteni a szomszédos kerteket. Szombaton veteményeseket árasztott el. Azóta 3 saját pumpával, a megyei tűzoltósági két szerkezettel, illetve a Valdek cég jóvoltából egy nagyobb méretű szivattyúval próbáljuk a Feketeügybe visszavezetni a vizet, de csak a szintet tudjuk tartani, ahhoz, hogy a veszélyhelyzet megszűnjön, le kéne zárjuk a hódok által megrongált lappancsot, de az eddigi próbálkozások nem jártak sikerrel – részletezte az elöljáró, rámutatva, hogy a Feketeügy gyűjtőmedencéje óriási, így nem számítanak vízszintcsökkenésre, sőt, inkább növekedéstől tartanak.

Bitán is riadalmat okozott az áradás: az újonnan épülő híd miatt ugyanis itt – hogy helyet adjanak az új hídnak – levágták a partfalat, amelyiket a megáradt víz elkezdett kimosni. Mivel a partfal tetején halad el az út, fennállt a veszély, hogy a település elszigetelődik a külvilágtól. Végül a Valdek cég segítségével erősítették meg a partokat, így sikerült megvédeni a települést.

Házak nincsenek veszélyben

Szentkatolna községében még tűrhető a helyzet, szombat délutánig csak a gelencei úton, a nagy hídnál öntött ki a patak. Csupán a mezőgazdasági területeket érintette az áradás, az utat nem kellett lezárni. A vízszint Kézdimartonfalván is magas, de úgy értesültünk, még nem öntött ki medréből.

Nem úgy, mint Zabola községben, de lakóterületeken ott sem okozott gondot a Feketeügy. Fejér Levente polgármester megnyugtatott, ez a veszély nem is áll fenn, csak a mezőgazdasági területeken jelent problémát. Szörcse és Orbaitelek között az utat viszont már szombaton délután le kellett zárniuk, mivel járhatatlanná vált a gépkocsik számára.

Vasárnap déli helyzetjelentés

– Egyelőre házakat nem veszélyeztet a víz – mondta megkeresésünkre vasárnap délben Ion Ilas, a Kovászna Megyei Vízgazdálkodási Hivatal vezetője, aki éppen egy munkagyűlésre igyekezett a kormányhivatalba. – 15–20 hektárnyi elárasztott területről beszélhetünk, kerteket öntött el a víz Réty térségében és Bélmezőn, Bácsteleknél, illetve a Telek–Szörcse közötti szakaszon, Szentkatolna térségében, Uzon mellett kaszálókra áradt ki a víz. Mindenki terepen van, a tűzoltók, a katasztrófavédelem, a vízügyiek pumpákkal felszerelkezve, homokzsákokkal állják a víz útját – mondta az igazgató.

Ugyanakkor hétfő hajnali 2 óráig narancssárga riasztás van érvényben Erdély keleti részén, Moldvában, Dobrudzsában, valamint Muntenia északi és keleti részén a várható nagy mennyiségű eső és viharok miatt. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40-50, helyenként a 60-80 litert négyzetméterenként – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A riasztás Kovászna megyét is érinti. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük