Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyarok a román nemzetállamban

Magyarok a román nemzetállamban Kovászna megye

Szerda este népes közönség előtt került sor a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által, Magyarok a román nemzetállamban címmel kiírt riportpályázat díjainak ünnepélyes átadására a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében.

Hirdetés
Hirdetés

A Hargita Népe főszerkesztője, Sarány István, jelentős eseményként értékelte a pályázatkiírást, amely örvendetes módon sok fiatalt is írásra ösztönzött, és értékes munkák megszületésre teremtett lehetőséget.

Kilencvenhat éves nagymamája életének alakulásán keresztül mutatja be a 20. század magyar sorsfordulóit, igényes nyelvezettel és olvasmányosan – értékelte a partiumi származású, de Szegeden élő Bagdi Andrea Gizella Határon innen és túl címet viselő, 3. díjra érdemesített riportját Bedő Zoltán SZMÚE-elnök. Szekeres Attila István Jelképekben is él a nemzet(i elnyomás) című írása beszédes bizonyítéka annak, hogy szerzője a tudós felelősségével és körültekintésével közelít a témához. Ugyanakkor a vérbeli újságíró elbeszélő képességével jeleníti azt meg – állapította meg a 2. díjat nyert pályamunkáról Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője.

Megrázónak és döbbenetesnek minősítette Galbács Pál televíziós szakember, szerkesztő Csáky Zoltán 1. díjra nevesített, Costică 2215 című írását, amelyből kiderül, hogy az embertelen és kegyetlen kommunista rendszer miként szervezte meg Romániában a fizikainál is fájóbb szellemi elnyomást. Csáky Zoltán a díjat megköszönve kijelentette, számos elismerése közül ez áll hozzá a legközelebb, mert a szakma olyan jeles képviselőitől kapta, akik munkásságukkal megtestesítik Kós Károlynak a Kiáltó szóban megfogalmazott parancsát: „dolgoznunk kell, ha élni akarunk, és akarunk élni, tehát dolgozni fogunk.” (berecki)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük