Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Lesz-e egymillió magyar Erdélyben?

Lesz-e egymillió magyar Erdélyben? Kovászna megye

Pénteken tartott előadást Tusványoson Kapitány Balázs, a Népességtudományi Kutatóintézet demográfusa, Barna Gergő szociológus, az Erdélystat vezető munkatársa és Kiss Tamás, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet szociológusa. A beszélgetésből, amelyet Illyés Gergely politológus vezetett, kiderült: rengeteg nehezítő tényező akadályozta és mai napig akadályozza a népszámlálást Erdélyben.

Hirdetés
Hirdetés

A népszámlálás eredményességét, a technikai gondoktól az adminisztrációs személyzet hiányosságáig, több minden befolyásolja. Az, hogy a végén lesz-e egymillió magyar Erdélyben, egyelőre még rejtély. Barna Gergőtől csak annyit tudunk, hogy a népszámlálás „vagy félig siker lesz, vagy félig kudarc”, azt is kiemelte, hogy aki még nem regisztrált, vagy nem vették nyilvántartásba, az minél előbb cselekedjen, mert csak e hónap végéig van rá mód.

Ugyancsak Barna Gergő mondta el azt is, hogy a legnagyobb gondot az online összeírás okozta, hiszen több technikai akadály és nehézség is felütötte a fejét. Elmagyarázta, azokat, akik nem regisztráltak, külső regisztrációs adatbázisból emelik át, azonban ez is több problémát vet fel, már annak okán is, hogy a rendszer sem stabil, és a számlálás feldolgozásával dolgozók is kimerültek.

Kapitány Balázs is hasonló véleményt fogalmazott meg a technikai gondokkal kapcsolatosan: a rendszer struktúrája nagyon jól ki volt találva, azonban nem minden úgy történt, ahogy várták: az is előfordult, hogy a táblagépek többször egymás után helytelen címre küldték a számlálóbiztosokat.
– A másik nagy hiba, hogy a rendszer nem felhasználóbarát, hiszen rengeteg kérdést angolul jelenít meg – taglalta, majd kiemelte, hogy az utólagos iktatás még segíthet a magyarság arányán.

A panelbeszélgetés során az is kiderült, hogy az előző, 2011-es népszámláláskor az emberek még hittek abban, hogy az adatok valósak, a mostanit viszont sokkal szkeptikusabban kezelik. Illyés Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy a román sajtóban csak elvétve jelenik meg hír a népszámlálásról, ami annak tudható be, hogy a statisztikai hivatalnak korlátozott eszközök állnak a rendelkezésére. Kapitány szerint a népszámlálási bonyodalmakat környékünkön az ügyetlenkedés is tetézi, hiszen nem gondolja azt, hogy Gyergyószentmiklóson ne tudnák megszámlálni a lakosságot.

A népszámlálás végleges eredményeiről majd csak december-január körül várhatók adatok – egyelőre még él a remény, hogy meglesz az egymillió magyar Erdélyben. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások