Felhívás!

Nyílt beszéd

Orbán Viktornak az utóbbi több mint tíz évben – Tőkés László hasonlóan mélyen szántó elemzése után – Tusványoson elmondott programadó beszéde a nyári uborkaszezon legjelentősebb eseménye a Kárpát-medencében. Csak egyetérthetünk ifj. Lomnici Zoltánnal abban, hogy az idei beszéd színvonalát tekintve felért egy akadémiai székfoglalóval, megannyi pontos diagnózis, lokális és globális útmutatás szerepelt benne, s tegyük hozzá azt is, hogy szókimondásban páratlan volt. Orbán Viktor mindig elmegy a problémák megvilágításában a kimondhatóság határáig.

Bevett jobbikos önmentegető demagógia, hogy a politikai palettán a Fidesz és a Jobbik helyet cserélt, utóbbi szélsőjobboldali volt, jobbközép néppárt lett és fordítva. Nos, ebben a meglátásban egyetlen igaz elem van: Orbán Viktor tusványosi beszédeit, különösen a legutóbbit elmondhatta volna a 2016 előtti, nemzetét eladdig még el nem áruló Vona Gábor is. A többi sületlenség, a Jobbik mint párt nem volt szélsőséges, hanem alkotmányos, a Fidesz a kilencvenes évek közepe óta egy konszolidált, szalonképes jobbközép párt, a Jobbik pedig – megtagadva önmagát – 2016-ban lecsatlakozott a globalista baloldalhoz.

Ennyire nyíltan, pontosan és cáfolhatatlan realizmussal senki nem beszélt még a csúcspolitikusok közül az ukrán háborúról, de világos és egyértelmű volt a miniszterelnök álláspontja a Nyugat gazdasági-politikai hanyatlásával, az LMBTQXYZ „bolondériával” kapcsolatban, energiaügyben, a népesedés és a migráció kérdésében is.

Ez utóbbi témában pedig elhangzott az is, amit néhány közíró, magamat beleértve, évek óta mondogat, de felelős államférfiak mindeddig ódzkodtak a kimondásától: a migránsok előbb-utóbb elindulnak Nyugatról Kelet felé, s nekünk különbséget kell majd tenni az európai őslakosok, valamint az asszimilálhatatlan kultúrájú idegenek között; előbbieket be kell engedni, utóbbiakat kívül kell tartani.

Igen, mert ez következik a zömmel iszlám vallású, az európai értékrend iránt közömbös, sok esetben nyíltan ellenséges tömegek eddigi viselkedéséből. A sáskalogikát pedig ismerjük. Ezek a hordák lepusztítanak, élhetetlenné tesznek egy területet, utána pedig másutt, még működő államokban keresnek majd kedvező életkörülményeket. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.