Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különleges rókavadászat Háromszéken

Különleges rókavadászat Háromszéken Kovászna megye

A Kovászna Megyei Állategészségügyi Igazgatóság tudományos módszerrel ellenőrzi azt, hogy a rókák és más erdei vadak veszettség elleni oltáskampánya eredményes volt-e. A módszertan lényege az, hogy Háromszéken 75 rókát kilőnek, tetemeiket laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá.

A tesztelésre szánt egyedeket úgy gyűjtik be, hogy lehetőleg minden száz négyzetkilométerről legyen négy-négy állat. A rókavadászatok kutya nélkül zajlanak. A kilövést a vadásztársulatok végzik, egyeztetett tervek alapján. Az állategészségügyi igazgatóság szabályzata előírja, hogy a lelőtt rókákat azonnal állatorvosi laboratóriumba kell szállítani.

A szakemberek egyéb adatok mellett jegyzik a kilövések időpontjait, helyszíneit, valamint azt is, hogy az illető övezetben korábban repülőről, földi járműről vagy gyalogosan szórták-e a csalétket, ami a veszettség elleni oltóanyagot tartalmazta. A laboratóriumi vizsgálatokat (boncolást stb.) szigorú óvintézkedések betartásával végzik, közölte dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken 2015 tavasza óta nem jegyeztek egyetlenegy veszettség-fertőzést sem, ez pedig a szakszerű oltáskampánynak is köszönhető. A legutóbbi kampány eredményességét azért tesztelik rókákon, mert ezek az állatok a veszettség terjesztői, s a vizsgálatokhoz szükséges kilövések nem sértik az állatvédelmi törvényt, sem más rendszabályt.

Képünk illusztráció

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 25., 13:04
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Na es a veszett vadaszokat mikor ellenorzik ? Mi volna, ha a covid ellen beoltottakat is igy ellenoriznek, hogy kilonek beloluk 75 peldanyt, hogy haddlam eredmenyes volt-e az oltas ! „Tudomanyos modszerrel „! -na hallj oda. Mondjatok, hol van ebben a tudomany ?!

  • User
   Dátum: 2023. február 25., 19:19
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A COVID oltás hatásosságát lehet teszttel is ellenőrizni. A veszettséget is lehetne, ha befognák az állatokat. Ezt kéne, csak hát…

 • User
  Dátum: 2023. február 26., 10:10
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Jaj, most értem… Keresni kell veszett rókát! Mint a kovid, ez is teszteléssel terjed! Nincs, hát keresünk! Természetesen,, nagyon bízunk ” a laboratóriumok eredményeiben! Meglesz az a veszett róka!

 • User
  Dátum: 2023. február 26., 10:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Veszett állat az utóbbi években megyénkben? Egy sem. Akkor miért azt keresik? Medve? Kétszerese, mint amit az erdő elbír! Az miért nem probléma? Tényleg a hülyék vezetik ezt a világot!!!

 • User
  Dátum: 2023. február 26., 10:17
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Az emberek egyik csoportja a kovidtól rettegett, a másik a nem tesztelt oltás mellékhatásaitól. Kinek volt igaza? Hát ugye kovid már nincs hivatalosan… Mellékhatások? Ajjaj!

  • User
   Dátum: 2023. február 27., 8:50
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Covid most is van. Hivatalosan is. Mellékhatás is van,de sok milliárd oltás után se számottevő a súlyos mellékhatás.A covid általi halál annál inkább.Egeszseget!

 • User
  Dátum: 2023. február 27., 13:27
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Oltás, Ukrajna jó /Oroszország rossz , klímaváltozás, elektromos autó jó /dízel rossz,gyorskaja jó/házikoszt rossz, 130-as IQ. Elrejtettem egy kakukktojást,találjátok meg…

 • User
  Dátum: 2023. február 27., 21:34
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nos, ha ez a „tudományos” akkor milyen lehet a nem tudományos???!!! Elkepeszto, hogy mennyi kretén dolog és kretén hozzá állás van tisztelt hazánkban. Vajon megérjük e valaha hogy egy dolgot úgy oldanak meg hogy ne vegyék el az életet? Itt minden mindig arról szól hogy valakit megolunk, lelovunk, kilovunk, mikor változik már meg a mentalitás? A 21. századot írjuk ideje lenni már más megoldásokhoz is folyamodni, élni és élni hagyni. De gondolom a gonosz vadászoknak már nagyon ég hogy gyilkolaszhassanak lehet már elfogytak a kutyak

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 14:29
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A róka az erdők mezők takarítója rengeteg egeret pockot megtesznek, a dögöt is eltüntetik. Róka nélkül nagy baj lenne a vetesekkel is. Jó volna már végre ésszel cselekedni és nem mindig mindent irtani meg ha úgymond orvosi célból is tortenik