Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kulcsszó az együttműködés

Jelentős változást hozhat Háromszék életének minden területén az a jogszabálybeli változás, amelyet kiaknázva a korábbiaknál lényegesen jelentősebb pályázati erőforrásokat lehet majd lehívni – többek között erről tartott sajtótájékoztatót tegnap délután Kézdivásárhelyen Tamás Sándor megyetanácselnök, Bokor Tibor polgármester és Fejér László Ödön szenátor.

Első alkalommal, a jövőben kezdődő európai uniós ciklus során, megyeszékhelyek és municípiumok elkülönített pályázatot nyújthatnak be, és pénzt tudnak lehívni – mindkét esetben feltétel, hogy a vonzáskörzetükbe tartozó közigazgatási egységekkel társulást hozzanak létre. Délelőtt Sepsiszentgyörgyön a megyeszékhely vezetőségével és a várost körbevevő nyolc település polgármesterével tartottak közös megbeszélést, hétfőn pedig a kézdiszéki polgármesterekkel találkoztak, akik támogatják egy ilyen fejlesztési pólus létrehozását – ismertette Tamás Sándor.

Hirdetés
Hirdetés

Fejér László Ödön szenátor kiemelte: az RMDSZ kezdeményezésére változott olyan módon a jogszabály, hogy a 100 ezres lakosságszámúnál kisebb települések is esélyhez juthassanak, metropolisz-övezetek kialakítása révén, municípiumok, megyeszékhelyek köré tömörülve.

– Sok uniós pályázati kiírás eddig nem volt elérhető a kisebb települések számára, de végre Felsőháromszék fővárosa, Kézdivásárhely, valamint annak vonzáskörzete is látványosan fejlődésnek indulhat, csökkenhet a szakadék a nagy és a kisebb városok között – nyugtázta Bokor Tibor polgármester.

Ehhez az érintett helységek vezetőségével együtt egységes, regionális fejlesztési stratégiát dolgoznak ki, közös nevezőre hozva az elképzeléseket, terveket. Az első lépés létrehozni a szükséges egyesületi keretet, jelenleg ezen dolgoznak, tette hozzá az elöljáró.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük