Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közelebb viszik a fontos témákat a közösséghez

Közelebb viszik a fontos témákat a közösséghez Kovászna megye

Havi rendszerességű, ingyenes előadás-sorozatot indít az RMDSZ Csernáton Községi Nőszervezete, amely során közérdeklődésre számot tartó témákat járnak körbe meghívott szakemberek segítségével. Az első, szerdai alkalmon a népbetegségek kerülnek középpontba.

Hirdetés
Hirdetés

Gajdó Szende, a csernátoni nőszervezet elnöke lapunknak elmondta, a helyi közösség részéről igény mutatkozott arra, hogy bizonyos kérdéseket nagyobb nyilvánosság előtt is átbeszéljenek, ezért olyan témákat igyekeznek választani, amelyek több embert érintenek. Így az első előadás az egészségre fókuszál, a meghívott szakember többek között olyan, tömegeket érintő betegségekről fog beszélni, mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás. „Azt tapasztaltuk, hogy Csernátonban is vannak témák, amelyek érdeklik az embereket, de az előadót közelebb kell vinni a közösséghez, mert gyakran akadályt jelent, ha el kell utazniuk Kézdivásárhelyre vagy Sepsiszentgyörgyre egy előadásért” – fogalmazott.

A témák és a meghívottak könnyebb kiválasztása érdekében a nőszervezet február elején ötletbörzét hirdetett a közösségi médiában, így a helyieknek is lehetőségük volt javaslatokat tenni arra vonatkozóan, hogy milyen előadásokat hallgatnának meg szívesen. A visszajelzések alapján a nőket érintő-, illetve az egészségre vonatkozó témák iránt volt a legnagyobb érdeklődés, így a szervezők is ezeket helyezték előtérbe.

Az első előadásra február 21-én, szerdán 18 órától kerül sor a Haszmann Pál Múzeumban, meghívottja pedig dr. Székely Orsolya belgyógyász szakorvosjelölt lesz, aki a népbetegségekről és azok megelőzési lehetőségeiről beszél majd az érdeklődőknek. „Az előadó csernátoni születésű, ezért nagyon sokan ismerik, úgymond hazajön hozzánk orvosként és szakemberként” – hangsúlyozta Gajdó Szende.

A csernátoni nőszervezet elnöke kiemelte, az interaktív előadáson lehetőség lesz arra is, hogy a résztvevők feltegyék azon kérdéseiket, amelyeket kórházi vagy rendelői környezetben esetleg nem mernek. „Általában az a tapasztalat, hogy az emberek félnek az orvosoktól, nem igazán mernek a betegségeikkel szakemberhez fordulni, így most próbálunk erre lehetőséget teremteni, közelebb hozva az orvost az emberekhez” – mondta el. Hozzátette: az előadásra nem csak a nőket, hanem a férfiakat is várják, hiszen az említett betegségek őket is érintik.

A szervezők a következő hónapokra is izgalmas témákkal készülnek. Márciusban dr. Kondor Ágota mentálhigiénés szakembert látják vendégül, aki a 21. századi női identitásról tart előadást, áprilisban Vass Attila levendula- és fűszernövény-termesztő lesz a meghívott, májusban pedig Szász Imola kozmetikus nyújt betekintést a szépségápolás világába.

Képünk illusztráció.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük