Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megbüntették Réty polgármesterét a földvisszaszolgáltatás késleltetése miatt

Megbüntették Réty polgármesterét a földvisszaszolgáltatás késleltetése miatt Kovászna megye

Február 19-én hozott jogerős ítéletében 10 ezer lejes pénzbírság kifizetésére kötelezte a Kovászna Megyei Törvényszék Dombora Lehel rétyi polgármestert. Ezzel felére csökkentette, de jóváhagyta az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) által kért 20 ezer lejes bírságot. Az ítélet szerint Dombora éveken át nem tette meg a szükséges lépéseket a tulajdonjog helyreállítása érdekében.

Hirdetés
Hirdetés

Az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Hatóság (ANRP) még 2022-ben szabott ki 20 ezer lejes pénzbírságot Dombora Lehel Lajos rétyi polgármesterre, miután egy helyszíni ellenőrzés során kiderült, hogy a polgármester éveken át (2017-től a vizsgálat 2022-es időpontjáig) nem tette meg a szükséges lépéseket a tulajdonjog helyreállítása érdekében, a benyújtott igények alapján, vagyis nem helyezte a tulajdonosok birtokába az őket megillető ingatlanokat és nem intézkedett a birtoklevelek kibocsátása, illetve a visszaszolgáltatási ügyek lezárása érdekében.

Azt is nehezményezte a hatóság, hogy a polgármester a kártérítési igényeket sem továbbította (44 esetben) az illetékes hatóságoknak, ilyenformán késleltette a tulajdonjog helyreállításának folyamatát, megsértve a 2013-ból származó 165 számú törvény 36. cikkének i) pontját. Összesen 270 visszaszolgáltatási kérés megoldatlanságát róják fel a rétyi elöljárónak.

Dombora Lehel 2023-ban törvényszéken kérte az ANRP által kiállított jegyzőkönyv érvénytelenítését és a bírság eltörlését, illetve „figyelmeztetéssel” való helyettesítését, de a Kovászna Megyei Törvényszék a büntetés mértékét – másodfokon – csak enyhítette, nem törölte azt el.

Reagált a polgármester

Dombora Lehel polgármestert szabadságán értük utol, hogy az ő álláspontját is kikérjük. Lapunknak elmondta, az ANRP küldöttei egy erdős terület visszaszolgáltatására váró személy panasza nyomán, a község földterületének folyamatban levő telekkönyvezése közepén tettek látogatást a rétyi polgármesteri hivatalban és ugyanakkor még hat más háromszéki községben. Ha a feljelentő panasza nem is igazolódott be, kirótták a 20 ezer lejes bírságot a lezáratlan visszaszolgáltatási dossziék miatt, amelyek harminc év alatt, a rendszerváltás óta halmozódtak fel.

„Nagyjából ugyanez a helyzet Kovászna megye és az ország többi településén is” – mondta Dombora, aki annak tükrében, hogy az elmúlt években mennyit dolgoztak a földügyek kitisztázásán, igazságtalannak tartja a bírságot. „Mi 2020-ban megkezdtük és 2022-ben elsőként befejeztük a község telekkönyvezését, továbbá rögtön utána megoldottunk mintegy 50 darab, még 1991-ből származó kérést. Azóta is folyamatosan dolgozunk, és komoly előrelépést értünk el ezen a téren” – húzta alá az elöljáró.

A polgármester tudomása szerint az akkor meglátogatottak közül öt polgármester szintén pereskedik az ANRP-vel.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. február 21., 11:52
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Igen azt a lovat csapjak amelyik huz ,, igy tartsa a kozmondas ! Rety kozseg az aki elsok kozott elintezte az ingyenes telekonyvezest minden faluban , Komollo , Bita , Egerpatak, Szacsva es Rety . Nem ez tortenik Uzon kozsegben , ahol meg semmi eredmeny nincsen az ingyenes telekonyvezessel es egyelore nem is lesz . Annyian vannak az irodaba , hogy egymast erik , gazdasagi referens , kataszteres mellette 2-3 aktatologato , mernok stb. de hogy mivel foglalkoznak ???? A jo fizetest megkapjak a napok telnek es ennyi , jol van az ugy !

 • User
  Dátum: 2024. február 21., 14:53
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Iauzi mâ😂🤣
  Ingyenes telekkönyvezés?!
  90 óta nem sikerült visszaméressen őseim földjét, de ismerünk mind olyanokat, akik 2x is visszamérették a család földjét + akár kis szerencsével😂🤣 1 másik faluba is!!!! Azok alig várják a telekkönyvezést!!! Amig pár ilyet nem zárnak be, addig csak ne telekkönyvezgessenek!!! Akinek van földje, kertje, háza az ki is fizeti a telekkönyvezést!!!