Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Közelebb Háromszékhez a mentőhelikopter

A jövő nyári üzembe helyezésére váró brassói–vidombáki nemzetközi repülőtér egyik elkülönített részén karácsony előtt felavatták az új mentőhelikopter-állomást. A SMURD orvosi rohammentő-szolgálat telephelye elsősorban Brassó, Kovászna, Szeben megyéket fogja kiszolgálni minden olyan sürgősségi esetben, amikor helikopter alkalmazása indokolt (balesetek sérültjeinek, életveszélyben lévő betegeknek a szállítására, vagy hegyi, hegyvidéki mentésekre stb.).

Lehetőség van arra, hogy vészhelyzetekben Munténia északi részeit is lefedjék a szolgálattal. A Vidombák község területén felavatott légi mentőállomás egyike a tíz hasonló erdélyi és romániai rohammentő helikopterbázisnak. A SMURD által használt állomások vannak a következő városokban: Bukarest, Konstanca, Galac, Krajova, Jászvásár, Marosvásárhely, Zsibó, Arad, Karánsebes – ez a sor bővült most Vidombákkal–Brassóval. Utóbbinál Brassó és Szeben megyei orvosok, asszisztensek teljesítenek majd szolgálatot, és a belügyminisztérium légi ügyosztályához tartozó mentőállomásnak szerződése van a Salvamont néven ismert hegyimentő szolgálattal is.
A múlt heti avatóünnepségen Háromszéket Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke képviselte. Jelen volt Lucian Bode belügyminiszter is.

A vidombáki légi mentőbázis helikopterének külön fedett csarnok épül a biztonságos állomásozás érdekében. Amíg az új „garázs” elkészül, a vidombáki repülőgép- és helikoptergyár egyik csarnoka ad helyet a SMURD-gépnek. Idén Románia-szerte, Erdély-szerte több mint 6000 órás küldetésük volt a kilenc SMURD légi mentőállomás helikoptereinek, a megbízatásaik során több mint 4200 beteget és sérültet szállítottak, jelentősen növelve, illetve szavatolva az életmentő orvosi beavatkozások sikerének esélyeit. A romániai, erdélyi SMURD (földi és légi) rohammentő szolgálatot a palesztin autonóm területekről származó Raed Arafat orvos alapította az 1990-es évek második felében, 1997-ben például csak egy kölcsönzött, 1960-as gyártmányú helikopterük volt, marosvásárhelyi telephellyel. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük