Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyei nyertesek is vannak

Kovászna megyei nyertesek is vannak Kovászna megye

Összetett pályázat eredményét tette a napokban közzé a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének 6 pályázatára bólintottak rá, a szervezet felvállalta több partnerség létrehozásának támogatását és a pályázatok kivitelezését is.

Hirdetés
Hirdetés

Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi gazdaságok, az általuk előállított helyi termékek, ezáltal pedig a tudatos vásárlás és a minőségi élelmiszerek beszerzése és fogyasztása a mindennapok részévé válhat. A helyi termékek megvásárlásával egyrészt jelentősen rövidítünk az értékesítési láncon, másrészt segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását is. A rövid ellátási lánc lényege, hogy közvetlenül a termelőtől – vagy minimális köztes szereplő bevonásával – jutunk hozzá a minőségi élelmiszerekhez, ezáltal friss, helyi és vegyszermentes termékeket vásárolhatunk meg.

A sikeres pályázatok érintik a tej- és gabonafeldolgozást, a méhészeti, illetve a gyümölcságazati szektort is. Összesen negyven szervezettel, egyesülettel, vállalkozóval és helyi termelővel sikerült partnerségi kapcsolatot kialakítani.

Érdeklődésünkre Szász Andrea falugazdász elmondta: Kovászna megyéből az Apicola Szamikov Méhészeti Szövetkezet és a Zágoni Agrocoop Stăruința Mezőgazdasági Szövetkezet nyert főpályázóként. Társulások kialakítása volt a cél, a főpályázók helyi iskolákkal, méhészegyesülettel, gabonatermelőkkel alakítottak ki partnerséget. Az előbbi szövetkezet a pályázat eszközvásárlásra fordítható részét termékcsomagoláshoz szükséges felszerelésre fordítja, utóbbi járműveket, gépeket szerez be.

A hat pályázat összértéke 1.355.495 euró, a feldolgozáshoz szükséges gépeken, berendezéseken kívül jelentős részt fordítanak a helyi termékek népszerűsítésére is. Szász Andrea elmondta azt is, a népszerűsítő események, kampányok jövő évtől indulnak, pályázatonként 10-12 rendezvényt is szerveznek, amelyek középpontjában szintén a rövid ellátási láncok célja és fontossága lesz majd.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük