Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vegyék tudomásul!

„Szeretném, ha Románia egyesülne a Moldovai Köztársasággal” – jelentette ki december 1-én a Román Állami Televízióban Marcel Ciolacu, a nagyobbik kormányzó párt (PSD) vezetője, aki egyúttal a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betölti. Véleménye szerint erre azért van szükség, mert nem hagyhatják, hogy az utóbbi ismét Oroszország prédájává váljék.

Pontos fogalmazás, egyenes beszéd, és a szándékban sincsen kivetnivaló. Ám legyen, ha mindkét ország lakosságának a többsége ezt szeretné. Hiszen tény, hogy az egykori moldvai vajdaság ketté lett vágva. A keleti része önálló állam, míg a nyugati, az 1859-ben létrejött Románia részét képezi.

A román politikusok által folyamatosan alkalmazott kettős mérce és az ebből fakadó magyarellenes viselkedés viszont elfogadhatatlan, ezért nem hagyhatjuk szó nélkül, határozottan tiltakozunk ellene. Ha ugyanis magától értetődő és természetes a két román állam egyesítésének felvetése, akkor a Magyar Királyság körvonalait is ábrázoló sál viselését sem lehet Orbán Viktor miniszterelnök revizionista megnyilvánulásának minősíteni, amint azt Románia külügyminisztériuma tette alig szűk két héttel ezelőtt. De visszautasítjuk a múltbéli és jelenlegi Erdély kizárólagos román földnek való nyilvánítását, a magyarként való megmaradásunkat célzó kulturális és területi autonómiatörekvéseink elszakadási szándékként történő megbélyegzését és másodrendű állampolgár, valamint szolgaként való kezelésünket is!

Ugyanakkor üzenjük a mindenkori bukaresti hatalomnak, hogy több mint száz esztendő elteltével megérett az idő arra, hogy ne gyarmatosítóként, hanem a világ összes nemzetét megillető tisztelettel kezeljék az erdélyi magyarságot. Vegyék végre tudomásul, hogy államalkotói tényezői vagyunk Romániának, és nem mi kértük, hogy így legyen. Véssék a tudatukba, hogy nincsen magyar és nincsen román igazság, csak egy igazság van, és az a történelem uráé, Istené. Éppen ezért senki sem feledkezhet meg róla, senki sem tagadhatja le, és senki sem forgathatja érdekeinek megfelelően, mások rovására a végtelenségig büntetlenül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások