Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Légútifertőzés-hullám tarol

Légútifertőzés-hullám tarol Kovászna megye

Az enyhe időjárás kedvez a vírusok terjedésének, egyre több gyerek kerül kórházba légúti fertőzés miatt. A lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint az évtized legagresszívebb gyerekkori vírusfertőzési szezonjával állunk szembe, azonban sokat tehetünk a fertőzések megfékezéséért és a gyors gyógyulásért.

Hirdetés
Hirdetés

E gyre több gyerek betegszik meg légúti fertőzések miatt, sokan kórházi kezelésre szorulnak. A szakértők úgy vélik, az évtized legagresszívebb gyermekkori vírusfertőzési szezonjával állunk szembe. A jelentések szerint az országban 24 óra alatt 200 esetet vettek nyilvántartásba, ami a sokéves átlag kétszerese. A lapunk által megszólaltatott járványtani szakértő rámutatott, a kialakult helyzet várható volt, hiszen a pandémia éveiben a korlátozások miatt zártabban, óvatosabban éltek a családok, a gyerekek nem voltak kitéve azoknak a kórokozóknak, melyekkel most találkoznak, az immunrendszerük nincs felkészülve, hogy gyorsan és hatékonyan védekezzen a vírusok ellen. Az Egészségügyi Világszervezet különben már szeptemberben figyelmeztetett, hogy az az őszi–téli megbetegedésszezon agresszívebb lesz a megszokottnál, a tetőzését pedig jövő év februárjára várják.

Rengeteg a beteg gyerek, köhögnek, folyik az orruk, közülük sokan kórházi ellátásra szorulnak, mert oxigénpótlásra vagy intravénás kezelésre van szükségük – erősítette meg lapunknak Seres Lucia háziorvos, gyerekgyógyász. A háromszéki szakember rámutatott, a vírusos fertőzésekre nem indokolt az antibiotikumos kezelés, ha a gyerek meghűl, legjobb, ha sok teát, C-vitamint adunk neki, tisztítjuk az orrát. Ha egy-két nap után nem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni előzetes egyeztetés után. Fontos, hogy időpontot kérve vigyük a gyereket a rendelőbe, mert súlyosbítja a helyzetet, ha órákat várakozik egy zsúfolt váróteremben. Az orvosnő hangsúlyozta, a beteg gyereket semmiképp ne vigyük közösségbe, a tapasztalat szerint a szülők megjelennek a beteg gyerekkel a különböző óvodai-iskolai ünnepségeken, arra hivatkozva, hogy azt a félórát-órát kibírja, és annyit készült erre az alkalomra. „Ez egy hatalmas tévedés, a beteg gyereket mindenképp el kell különíteni” – fogalmazta meg az orvos, aki szerint a gyerekkel lehet sétálni a szabad levegőn, de semmiképp ne menjen tömegbe.

Tar Gyöngyi, a Hargita megyei egészségügyi igazgatóság vezetője rámutatott, úgy védekezhetünk, ha csökkentjük a kórokozók terjedésének lehetőségét, ha megjelennek a tünetek, ne vigyük a gyereket közösségbe! A járványszakértő kifejtette, anyaként megérti, milyen nehéz a reggeli rohanásban megoldást találni a gyerek felügyeletére, ha észrevesszük, hogy szipog, de ha aznap még bevisszük az óvodába-iskolába, csak egy nappal eltoljuk a problémát, miközben nagymértékben hozzájárulunk a fertőzés terjedéséhez. Amikor éppen jelentkeznek a tünetek, akkor kerül ki a legtöbb vírus a környezetbe, ez a legfertőzőbb időszak. Ha a gyereket otthon tartjuk, megvédjük a közösséget, és kíméljük a gyereket is, hiszen ha folyik az orra, enyhe hőemelkedése van, fáj a feje, rossz a közérzete, nem tud összpontosítani, és nincs szüksége arra, hogy a többi gyerek vele hancúrozzon. Ugyanakkor rá kell szoktatni a gyerekeket, hogy váljon reflexszé a kézmosás, akkor érezzék kényelmetlenül magukat, ha evés előtt és után, a mosdó használata után, hazaérkezéskor nem tudják megmosni a kezüket.

Fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 7., 14:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Tehát amíg nem volt teszt, addig nem volt kovid sem… Értem. Sejtettem. Hűlés. Vagy gripa. Vagy influenza. Aztán ha lesz teszt akkor lesz újra kovid, maszkviselés, bezárás, #maradj otthon. A hülyék anyja mindig terhes.

  • User
   Dátum: 2022. december 7., 16:08
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Nem érti és lövi a betanult hülyeségeket. Ha nincs teszt lehet bármi. Ez nem jelenti az, hogy nincs COVID. Csak annyit, hogy egy influenza jellegű tünet addig nem influenza, nem hűlés és nem AIDS (mert annak is ilyenek a tünetei) amíg teszt ki nem mutatja, hogy mi is az. Addig csak „valószínűleg” ez vagy az.

 • User
  Dátum: 2022. december 7., 15:59
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nahát! Légúti fertőzés? Azt hittem hogy már nem is létezik… Két éven keresztül mindenki kovidban halt meg,másképp ki sem engedték a holttestét a kórházból! Nyugodtak tudnak aludni, akik pénzért hazudtak? Sajnos igen!

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 9:12
  ÉRTÉKELÉS: 0

  A lényeg, hogy rettegj. Ha nem tudod mi az három nap alatt meggyógyulsz. Ha megmondják mi az a pániktól a mentő visz el… De a birkák imádnak pánikolni és bezárva érzik magukat biztonságban. Akkor tesztelj és rettegj
  És hibáztass másokat, ha lebetegedsz!