Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kihívója akadt a szentkatolnai polgármesternek

Kihívója akadt a szentkatolnai polgármesternek Kovászna megye

Elégedetlen az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) kézdiszéki szervezete Tusa Levente jelenlegi szentkatolnai polgármester munkájával, ezért az EMSZ polgármesterjelöltet indít a helyhatósági választásokon.

Hirdetés
Hirdetés

„A kézdiszéki községekben önkormányzati funkciókra jelöltek közül elsőként a szentkatolnai csapatot mutatjuk be, amelyet teljes mellszélességgel támogatunk” – jelentette be Johann Taierling, az EMSZ kézdiszéki szervezetének elnöke. Polgármesterjelöltként az állategészségügyi végzettséggel rendelkező hatolykai Zsigmond Zoltánt indítják a június 9-i helyhatósági választáson, és teljes tanácsosi listával állnak elő, tudtuk meg Fülöp Barnától, az EMSZ szentkatolnai szervezetének elnökétől.

Zsigmond Zoltán polgármesterjelölt a szerdai bemutatón elmondta, azért jelentkezett a tisztségre, mert észlelte a községben a széthúzást, a pályázati lehetőségek elmulasztását és a település fejlődésben való lemaradását. Beszámolt arról is, 2020-ban már megválasztották ugyan alpolgármesternek, elképzelései azonban nem egyeztek a polgármesterével, ezért két év múlva lemondatták.

Húsz év után már nagyon kell a változás Szentkatolna községben – jelentette be a tanácsosi helyre pályázó Papp Attila jogász, aki egyúttal jelezte, nem ért egyet a jelenlegi községvezetéssel. Példaként említette, hogy van ugyan alkalmazott könyvtárosa a polgármesteri hivatalnak, könyvtára viszont nincs, a könyvek pedig zsákokban állnak.

Zsigmond Zoltán polgármesterjelölt, Papp Attila és Bartos Károly tanácsosjelöltek. Fotó: Bodor Tünde

Hozzátette, a kiadott telekkönyvekkel sok a gond, nem volt elég átlátható a folyamat a falubelieknek, az előzetes eredmények csak nagy késéssel, rövid ideig voltak kifüggesztve, „sok a tévedés, amelyeket már csak peres úton lehet kijavíttatni és ezek alperese az önkormányzat lesz”. 

És ezzel még nem volt vége a panaszoknak: bár ott van a kiváló körülményeket nyújtó óvoda, de mivel az csak rövid programmal működik, a szülők a közeli Kézdivásárhelyre viszik gyermekeiket: ebben a tanévben mindössze négy óvodás van a tavalyi hússzal szemben, így pedig hamarosan iskola sem lesz az öt falut tömörítő községben, vetítették előre a leendő következményeket a jelenlevő jelöltek, akik megoldási javaslatokkal is előálltak. Szerintük hosszú programmal kellene működnie az óvodának, ami éppúgy megoldható, mint az, hogy a diákoknak meleg ebédet biztosítsanak. Egy buszvásárlás pedig azt a kínos helyzetet szüntetné meg – vélekedtek –, hogy jelenleg a pár kilométerre levő Kézdivásárhelyre stoppolva ingáznak a középiskolások.

Az öt falut tömörítő, összesen 3200 fős Szentkatolna községben jelenleg két tanácsos képviseli az EMSZ-t, tizenegy pedig az RMDSZ-t.

Fotó: Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások