Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kihasznált hajléktalan

Kihasznált hajléktalan Kovászna megye

Tegnap a sepsiszentgyörgyi hajléktalanszálló vezetőjével beszélgettünk, és kiderült, hogy egyesek még a legelkeseredettebb emberekből is képesek hasznot húzni: külföldre viszik őket koldulni, az összekunyerált pénznek pedig legalább a felét elveszik tőlük.

Hirdetés
Hirdetés

Székely Róbert, a megyeszékhelyi hajléktalanszálló vezetője érdeklődésünkre elmondta, folyamatos harcot vívnak azért, hogy a hajléktalanokat visszaintegrálják a közösségbe, munkahelyet, bérlakást szerezzenek nekik. Sajnos kevés a sikeres, hosszú távon is jól végződő történet. Jó hír, hogy a napokban – a törvényes lehetőségeket kihasználva – egy 81 éves, már a kezdetektől a hajléktalanszállón tengődő idős férfit el tudtak helyezni az idősek otthonában.

Örömben üröm, hogy időközben két „jó útra tért” hajléktalan viszont bukott, újra céltalanul bolyonganak a város utcáin. Székely elmondta, egyikük külföldről jött vissza, és mint utólag kiderült, újfent romák vitték ki őt határon kívülre koldulni, az általa összekéregetett pénzt pedig megfelezték.

– Kiutaztatják ezeket az elkeseredett embereket a haszonlesők, elveszik az irataikat, és koldulásra fogják őket. Amikor az ember gyenge, senkire nem számíthat, mindenbe belemegy, utólag pedig nem akarnak panaszt tenni az áldozatok. A kezünk meg van kötve, annyit tehetünk, hogy amikor csalódottan visszajönnek külföldről, rögtön iparkodunk munkát szerezni nekik, hátha lábra tudnak állni. Inkább „lerobbant”, idős vagy nagyon fiatal személyeket „utaztatnak” ki koldulásra – magyarázta a hajléktalanszálló vezetője. Jelenleg 28-an kérnek menedéket a hajléktalanszállón, többnyire férfiak, nők hárman vannak.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük