Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kárfelmérés Szentléleken

Kárfelmérés Szentléleken Kovászna megye

Mint azt már megírtuk, dió nagyságú jég hullott jelentős eső kíséretében Kézdiszentléleken, ahol pár perc elég volt, hogy több hónapos fáradtságos munka vesszen kárba.

A Perkő alatti nagyközségben az 1400 hektár krumpliból több mint 200-at vert el a jég. Emellett 100 hektár búza, 30 hektárnyi kukorica ment tönkre, és több helyen megsemmisült az éppen erőre kapó káposzta is – végzett egy előzetes becslést Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere.

A település elöljárója elmondta, benyújtják a kárjelentéseket, de nem fűz sok reményt ahhoz, hogy kárpótolni fogják az embereket. Szerencsére a porták viszonylag jól megúszták a jégesőt, és az is szerencse, hogy Kászon-pataka nem áradt meg, így nem öntött ki, mint ezelőtt két évvel. Az elöljáróval közösen megtekintettük a határt, a részben sérült növények a termés felét, ha hozzák – vélekedett a gazdálkodással is foglalkozó községvezető.

Hirdetés
Hirdetés

Szombaton rövid idő alatt óriási mennyiségű eső hullt le Kézdialmáson és Csomortánban is, ahol a sáncok nem bírták a terhelést, így sok udvart és a főutat is leiszapolta a rengeteg víz. „Pénteken 25 liter, szombaton 65 hullott le egy négyzetméteren, ezt személyesen mértem a saját udvaromon. Jég nem lett, eső annál több, főleg Felsőlemhényt, Almásnak az Avas-tető felé vezető részét és a központot érintette. Csomortánban csak negyede esett, mint Almásban. Takarítjuk az utakat, pincékből vizet nem kellett kihúzatni, néhány udvart viszont telepakolt iszappal a rengeteg eső. Eddig még nem jelentkezett senki, hogy a mezőn kár lenne, hallottam, hogy néhány búzatáblát megfektetett az égi áldás” – tudtuk meg Molnár István korábbi polgármestertől.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük