Felhívás!

Kárfelmérés Szentléleken

Kárfelmérés Szentléleken Kovászna megye

Mint azt már megírtuk, dió nagyságú jég hullott jelentős eső kíséretében Kézdiszentléleken, ahol pár perc elég volt, hogy több hónapos fáradtságos munka vesszen kárba.

A Perkő alatti nagyközségben az 1400 hektár krumpliból több mint 200-at vert el a jég. Emellett 100 hektár búza, 30 hektárnyi kukorica ment tönkre, és több helyen megsemmisült az éppen erőre kapó káposzta is – végzett egy előzetes becslést Balogh Tibor, Kézdiszentlélek polgármestere.

A település elöljárója elmondta, benyújtják a kárjelentéseket, de nem fűz sok reményt ahhoz, hogy kárpótolni fogják az embereket. Szerencsére a porták viszonylag jól megúszták a jégesőt, és az is szerencse, hogy Kászon-pataka nem áradt meg, így nem öntött ki, mint ezelőtt két évvel. Az elöljáróval közösen megtekintettük a határt, a részben sérült növények a termés felét, ha hozzák – vélekedett a gazdálkodással is foglalkozó községvezető.

Szombaton rövid idő alatt óriási mennyiségű eső hullt le Kézdialmáson és Csomortánban is, ahol a sáncok nem bírták a terhelést, így sok udvart és a főutat is leiszapolta a rengeteg víz. „Pénteken 25 liter, szombaton 65 hullott le egy négyzetméteren, ezt személyesen mértem a saját udvaromon. Jég nem lett, eső annál több, főleg Felsőlemhényt, Almásnak az Avas-tető felé vezető részét és a központot érintette. Csomortánban csak negyede esett, mint Almásban. Takarítjuk az utakat, pincékből vizet nem kellett kihúzatni, néhány udvart viszont telepakolt iszappal a rengeteg eső. Eddig még nem jelentkezett senki, hogy a mezőn kár lenne, hallottam, hogy néhány búzatáblát megfektetett az égi áldás” – tudtuk meg Molnár István korábbi polgármestertől.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.