Felhívás!

Mit hozott fel az ár?

Napokra rá, hogy elvitte a víz a fél országot, megjelent a tévében az ország elnöke, Klaus Iohannis, hogy a kárt szenvedőkkel, úgymond, egyetértsen, és csodák csodájára megemlítette, hogy ügyelni kell az erdőkre, mert lám, ha nem tesszük, akkor bajok lesznek. Persze, azt nem mondta, hogy nagyon sok esetben rablógazdálkodással irtott nemzeti parkokról van szó, és az osztrák barátjának vágták irgalmatlanul az erdőt. Pedig egy nagy tölgyfa nem kevesebb mint 500 liter esővizet fog fel, tehát az ár egyik oka éppen az irtás volt.

Az államelnök által szeretett németországiak, az észak-amerikai lapok és az amerikai hatóságok is szóvá tették, hogy védett területű nemzeti parkokban rabolnak Romániában. Két nemzeti park (Radnai- és Kelemen-havasok) ötven övezetéről van szó, ahonnan törvénytelenül több mint 35.000 köbméter faanyagot vágtak ki és szállítottak el. Védekezésül azt mondták, hogy ezek a szálfaegyenes rönköket megtámadta valamilyen betegség.

Talán ez gondolkodtatta el Iohannist, hogy lépjen a köz elé, és „hasznos” tanácsokat adjon a népnek. Hogy beijedt a helyzet miatt az országnagy, annyi bizonyos. Csak törvénytelenül kivágott faanyagot, 10 millió köbmétert 500 millió euró értékben vesztett az ország a védett területekről. És az árvizek miatt mekkora volt a kár, azt még nem mérték fel. A Romsilvát kérdezve kis hiányosságok voltak, azonban máskülönben minden rendben volt.

Nézzenek szét az országban, és látni fogják, hogy nincs. Olyannyira nincs, hogy a fakitermelést szabályozó törvényt meg kellett változtatni, éspedig úgy, hogy szigorúbb legyen a jogsértő kitermelés és értékesítés büntetése. Klaus Iohannis választás előtt mindent megígért. Azt, hogy maga felügyeli az erdősítéseket, de utánanéz a fakitermelésnek is, mert nem lehet megengedni, hogy falvakat vigyen el az esőzések miatti ár. Csakhogy miért nem tette ezt? Már eddig nem kellett volna megengedni az erdők kiirtását. Mert amíg a csemeték felnőnek, hogy megállítsák a vizet, addig évek telnek el. Ha egyáltalán ültetni fognak valamit. És az is kérdés, hogy ki fizeti ezt? És miért ne az ültessen, aki a dombokat lecsupaszította? Lenne honnan, mert a tolvaj módon eltulajdonított rönkök hoztak annyit a zsebekbe, amivel ezt megtehetik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.