Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jogvédők Bekénél és Szőcsnél

Jogvédők Bekénél és Szőcsnél Kovászna megye

Csóti György, a budapesti székhelyű Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) igazgatója és Bedő Árpád, a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács titkára tegnap délelőtt felkereste a feketehalmi börtönben sínylődő politikai foglyainkat, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A látogatást követően a fegyház hátsó bejáratához összehívott sajtótájékoztatón ismertették a szabadulásuk érdekében tervezett lépéseiket.

Hirdetés
Hirdetés

Csóti elöljáróban leszögezte, egy civil szervezet, a KJI képviseletében látogatták meg fogva tartásuk helyszínén a kézdivásárhelyi fiatalokat. Ezért amit az ügyükkel vagy velük kapcsolatban nyilatkozik, az vagy az általa képviselt intézet álláspontját tükrözi, vagy magánvélemény.
Megítélése szerint Beke István és Szőcs Zoltán 2015-ben bekövetkezett letartóztatásával egy addig példátlan koncepciós eljárás vette kezdetét a két székely fiatallal szemben. Egyik „bűnük” ugyanis csupán az, hogy szabadon akarják megélni magyarságukat, és autonómiát szeretnének a székely-magyaroknak. Egy olyan intézményrendszert tehát, ami az Európai Unió számos országában létezik, és jól működik. Ami biztosítja, hogy magyarként élhessenek a szülőföldjükön, Romániában. A másik „bűnük” pedig, hogy kulturális és sportrendezvények, valamint megemlékezések szervezése által felpezsdítették a kézdivásárhelyi magyarság társadalmi életét.
E két okból szúrtak szemet a román titkosszolgálatoknak, és ezért hurcolták el őket. Így egy magára adó, becsületes bíróságnak egyedüli tisztességes választási lehetősége maradt esetükben az ítélethozatalnál: a felmentésük, ami alapfokon meg is történt. Ez viszont már, sajnos, nem mondható el a másodfokú, jogerős ítéletről, amely terhelő bizonyítékok hiányában és a védelem legfontosabb tanújának meghallgatása nélkül született meg. És a döntéshozatal során súlyos eljárási hibát követtek el azzal, hogy utolsó pillanatban alaptalanul átminősítették a vádat, és a megváltoztatott váddal szembeni védekezés lehetőségének biztosítása nélkül hoztak ítéletet. Ráadásul a másodfokú bíróság hónapokig nem adta ki az ítélet indoklását, ezzel megakadályozva, hogy az érintettek a törvény által előírt határidőn belül jogorvoslatért folyamodhassanak. Éppen ezért, amint lehetségessé vált, a történtek miatt felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a bukaresti Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszékhez, illetve beadvánnyal fordultak a Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bíróságához.
Megtudtuk továbbá, a KJI több európai parlamenti képviselő megkeresését tervezi, hogy kezdeményezzék az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Románia ellen, mert itt bizonyíthatóan rendszeressé vált a jogállamiság nemzeti hovatartozáson alapuló megsértése. Ugyanakkor szándékukban áll a magyar kormánynak is javasolni, hogy az Európai Bizottságon keresztül forduljon az Európai Unió Bíróságához ebben az ügyben. Végezetül Csóti kihangsúlyozta, örömmel vették tudomásul, és üdvözlik, hogy a romániai Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék helyet adott a kézdivásárhelyi fiatalok felülvizsgálati kérelmének, és bizakodva várják az igazságos döntést, amely a felsorolt lépéseket okafogyottá tenné. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük