Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Hízlaljon tengerimalacot!

Hízlaljon tengerimalacot! Kovászna megye

Az elszólásairól híres Petre Daea mezőgazdasági miniszter nevét újra emlegetik a médiában, de a sertéstartók köreiben is gyakran hallani, hiszen legutóbbi rendelete szerint csupán 5 sertést tarthat egy magánszemély.

Hirdetés
Hirdetés

Március 18-án lépett érvénybe az a minisztériumi rendelet, amely kimondja, legtöbb öt, 30 kilón felüli disznót tarthat egy magángazda. Fontos a súlykorlátozást is figyelembe venni, hiszen lehet az ólban több kismalac is, ha összességében a súlyuk nem haladja meg a 150 kilót. Eddig húsz disznót tarthattak magánszemélyek, amennyiben saját fogyasztásra nevelték azokat.
– Az elkövetkező napokban a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság közleményben is figyelmezteti a sertéstartó gazdákat a változásokra. Ezeket a sertéseket csak a körzeti állatorvosnál kell lejelenteni és fülszámozni. Ha például egy személynek már hat sertése van, és mindenik súlya meghaladja a harminc kilót, akkor a gazdának a cégbíróságon kell szerepelnie valamilyen vállalkozási formával, továbbá az állatok kötelező módon fülszámozódnak, és felvezetődnek az országos rendszerbe – részletezte dr. Sikó.
A rendelet többek között azért is született, hogy szabályozza a sertéstartást, illetve megszüntesse azt a jelenséget, amellyel a háromszéki állatorvosok gyakorta szembesülnek: megyénkben is számos olyan gazda akad, aki több tucat sertést tart, és ellenőrzéskor esküdözik, hogy saját fogyasztásra neveli az összest.
– De hasonló a helyzet a teheneknél, juhoknál is, csak most éppen a sertésekre vonatkozik a jogszabály – tette hozzá a megyei főállatorvos. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 28., 16:20
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Szomoru hogy eztis megszabjak a fejesek…aki akar valamit csinalni azt akadalyozzak aki meg nem dolgozik semmit annak adjak az allami tamogatast az ugynevezet”szocial”segelyt szep orszagban elunk mondhatom…

 • User
  Dátum: 2019. március 28., 20:01
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Attól még sokan fognak tartani disznót.Mindjárt azt is megszabják rendeletben ki mekkorát húzhat le a vécén … a miniszter egy lüke kommunista alak akinek semmi keresnivalója nem lenne a minisztériumban de hát tudjuk nálunk az ismeretség a fontos nem a tudás és hozzáértés Megérjük még hogy bevezetik, hogy le kell adni a tojásból, tyúkból, disznóból, zakuszkából.

 • User
  Dátum: 2019. március 29., 10:42
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ötnél több disznót senki nem tart saját étkezésre. Ami ezen felül van, azzal kereskedik. A kereskedelemnek pedig szabályai vannak, ellenőrizhető kell legyen. Ne védjük az állatkínzó (mert 7- 8 sertést rakásra tartani egy ólban mi más, mint állatkínzás) adózást elkerülő ügyeskedőket!