Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Jelentősen megnőtt az igény

Jelentősen megnőtt az igény Kovászna megye

A novemberi fűtéstámogatásra pénteken vették át a polgármesteri hivatalok az utolsó kéréseket, de minden hónap 5–20. között lehet majd jelentkezni egészen márciusig. A megye négy magyar városában az előző évekhez viszonyítva lényegesen nagyobb volt az érdeklődés, az önkormányzatok munkatársai még most dolgozzák fel a kéréseket.

A novemberi fűtéstámogatás igénylésére lejárt a határidő, de a továbbiakban is fogadják a kéréseket a december-március közötti időszakra. A támogatásban idén is az alacsony jövedelmű családok, nyugdíjasok részesülnek, de néhány feltétel és a kérelmek leadási helyszíne is megváltozott idén. Azok, akik november 20-ig benyújtották kérésüket, már erre a hónapra megkapják a támogatást.

Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, Tóth-Birtan Csaba kérdésünkre elmondta: eddig hozzávetőlegesen 1400 kérés érkezett, de van, amit még nem iktattak, így ez a szám magasabb lesz. Ugyanakkor, a következő hetekben is fogadják a kérelmeket. A kérelmezők száma jelentősen megnőtt tavalyhoz képest, amikor mindössze 345-en igényeltek fűtéspótlékot. A támogatást lakásonként csak egy fűtésre használt rendszerhez nyújtják, legyen az gázzal, villanyárammal, vagy egyéb szilárd, illetve folyékony fűtőanyaggal működő rendszer, és csak olyan családok vagy egyedülálló személyek részesülhetnek benne, akik más formában nem kapnak támogatást a lakásuk fűtéséhez.

Azok a családok folyamodhatnak a pótlékért, akik esetében az egy főre eső havi átlagjövedelem nem haladja meg az 1386 lejt, ez az összeg az egyedülálló személyek esetében havi 2053 lej. A fűtéstámogatás teljes értékét a szolgáltató által kiállított számlán tüntetik fel.

Kézdivásárhelyen mintegy 673 kérés érkezett be péntekig a polgármesteri hivatalba. 88-an igényeltek támogatást fával való fűtésre, 18-an elektronikus fűtésre, a többiek pedig gázra. A hivatal munkatársai a napokban dolgozzák fel az igényléseket, a fával tüzelőknek nemsokára meghirdetik, mikor lehet átvenni az igényelt támogatást a pénztárból, a villany és a gáz esetében pedig feltüntetik majd a számlán, hogy mennyi támogatást kaptak a személyek, amelyet egyszerűen csak lehúznak majd a fizetendő összegből.
Kovásznán is hasonlóan sokan jelentkeztek a novemberi támogatásra, 158-an gázfűtésre, 6-an villanyosra, 150-en pedig fára. Az önkormányzat reményei szerint még karácsony előtt kiosztják készpénzben a támogatást a fával tüzelőknek.

Baróton ez idáig 252 kérést iktattak fűtéstámogatásra, ebben mindenfajta támogatásigénylés benne van. Aki mind az öt hónapra szerette volna igényelni a támogatást, az november 20-ig kellett iktassa kérését, a következő rend kérelmet december 2. után fogadják, de akkor már csak a hátralevő négy hónapra lehet támogatást igényelni – tájékoztattak a baróti polgármesteri hivatal szociális irodájában. <

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük