Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ismét túlterhelt a jogosítványkibocsátó közszolgálat

Ismét túlterhelt a jogosítványkibocsátó közszolgálat Kovászna megye

Krónikussá vált a személyzethiány a jogosítványokat kibocsátó osztályon, a sofőriskolások várakozási idejét más megyékből alkalmilag delegált vizsgáztatóbiztosokkal igyekszik lerövidíteni a Kovászna megyei prefektúra. Így az elméleti és gyakorlati vizsga közötti idő már csak 7 hét a korábbi négy hónap helyett – hangzott el Ráduly István prefektus hétfői beszámolóján.

Hirdetés
Hirdetés

Időről időre szükséges megejteni a személyzetpótlást annak érdekében, hogy ne kelljen hónapokat várni a gyakorlati vizsga letételére a sofőriskolásoknak, hiszen ebben az évben már sokadik alkalommal kerül erre sor.

A Kovászna Megyei Járműbejegyzési és Jogosítványkibocsátó Közszolgálatnál 14 állás van, de ebből csak nyolc van betöltve, és a nyolc személyből csak ötnek van joga vizsgáztatni – közölte Ráduly. A B-kategóriás járművezetői engedélyre pályázók közül naponta 12 főt tud levizsgáztatni egy rendőr, a C-kategóriások közül pedig hetente 20-at. Mivel a jelentkezők száma messze meghaladja a helyi alkamazottak vizsgáztató kapacitását, időről időre más megyékből hív a prefektúra vizsgabiztosokat, bár azzal szembesül, hogy a lehetőség máshol is korlátozott.

Fotó: Bodor Tünde

Idén október 28-29-én két Beszterce-Naszód megyei rendőrnek két Kovászna megyei kollégával sikerült összesen 144 személyt levizsgáztatni, közülük 88-nak sikerült a vizsgája, ez 62 százalékos átmenési arányt jelent. November 4-5-én Vaslui megyéből érkezett tizenegy rendőr: kettő az irodában az aktákkal foglalkozott, kilencen pedig vizsgáztattak a három helybeli alkalmazottal együtt. Így egy hétvége alatt 252 személlyel rövidült a lista, 136-nak közülük sikeres volt a vizsga (54 százalék os átmenési arány). Végül november 18-19-én a Fehér megyéből érkezett négy vendég-vizsgabiztos és a két háromszéki kollégájukkal 122 sofőrtanonc gyakorlati vizsgáját tette lehetővé, 90 számára sikeresen (74 százalékos átmenési arány).

Az utóbbi egy hónapban tehát Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen összesen 518 személy vizsgázott le, 61 százalékos sikerrátával. (Megjegyzendő, hogy a gyakorlati vizsgára előálló sofőriskolások között sokan vannak az ismételten jelentkezők.) A prefektus ezzel az aránnyal elégedett, mert ez azt tükrözi, hogy a vizsgabiztosok igényesek és a felkészületlen jogosítványra áhítozókat kiszűrik. Ez továbbra s így lesz – jelentette ki.

Remélhetőleg jövő év elején feloldják a közintézményeknél bevezetett létszámstopot és be tudják tölteni az üres állásokat a hivatalnál – zárta helyzetjelentését a Kovászna megyei prefektust.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük