Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elindult a termelés a tejgyárban

Elindult a termelés a tejgyárban Kovászna megye

Hétfőn délelőtt gurult ki az első tejszállítmány a kézdivásárhelyi 1-es számú ipari parkban található tejfeldolgozó üzemből. A Kézdi Tejszövetkezet termékei a hét folyamán Kovászna, Hargita, Maros és Kolozs megye boltjaiba is eljutnak.

Hirdetés
Hirdetés

A gyártósorról első körben 1,5 és a 3,5 százalékos tartós (UHT), illetve kakaós tej került le. A Bălțată Românească (Román Pirostarka) márkanév alatt forgalomba hozott termékek Kovászna megyében a Bertis üzlethálózatban, illetve a Diószegi pékségekben lesznek kaphatók, de partnerek révén a héten eljutnak a Hargita, Maros és Kolozs megyei boltok polcaira, valamint vendéglátó-ipari egységekbe is.

Berszány Tibor, a Bertis csoport tulajdonosa a hétfői eseményen elmondta, emlékezetes pillanat az első termékek kiszállítása, mivel a kézdivásárhelyi gyár helyi tejet dolgoz fel, és ezáltal helyi termékeket vezethetnek be a piacra.

„A Bertis ezeket a termékeket több mint 1500 partnerhez fogja eljuttatni öt megyében, Erdély középső részében. Fontosnak tartjuk a helyi termékek támogatását, hiszen így tudunk helyi embereknek értéket, eladást és bevételt generálni és fenntartani” – fogalmazott, hozzátéve, hogy véleménye szerint az új márkának lesz helye a piacon.

Kiszállításra váró termékek a raktárban. Fotó: Farkas Áron

Nyolc év munkája érett be

A termelés elindítását több évnyi előkészület előzte meg, a Kézdi Lacto Coop Mezőgazdasági Szövetkezet alapjait még 2015-ben fektették le Fejér László Ödön akkori képviselő (ma szenátor) kezdeményezésére. A 2016-ban hivatalosan is bejegyzett szövetkezet termékeit kezdetben a székelykeresztúri tejfeldolgozóban gyártották Kézdi márkanév alatt, majd 2019-ben 2,2 millió eurós európai uniós támogatást sikerült elnyerni egy saját tejfeldolgozó létesítésére, amit a kézdivásárhelyi 1-es számú ipari parkban üzemeltek be.

A szükséges berendezéseket legnagyobb részét egy olaszországi szakcégtől rendelték meg, az összberuházás értéke a Pro Economica Alapítvány hozzájárulása révén kb. hárommillió eurót tett ki. A gyártósor elemei a koronavírus-járvány miatt késve kerültek Kézdivásárhelyre, összeszerelésük 2022 tavaszára valósult meg. A Kézdi Tejszövetkezet irányítását ekkor Fejér László Ödön vette át, a szövetkezet pedig jelentősen kibővült, a tagok közé belépett a több ezer tagot számláló Bălțată Românească Egyesület is.

Hétfő délelőtt indult útnak az első szállítmány. Fotó: Farkas Áron

A tejfeldolgozóban az első próbagyártásra 2022 decemberében került sor, a termelés beindítását 2023 elejére tervezték, azonban egy dugaszológép beszerzése miatt ez néhány hónapot csúszott. A kézdivásárhelyi üzemben a jövőben 1,5 és illetve 3,5 százalékos zsírtartalmú dobozos tejet állítanak elő natúr és többféle ízesítésben (epres, vaníliás, erdei gyümölcsös, kakaós stb.), emellett  natúr és ízesített főző és cukrásztejszín, vaj és fagylaltalap is készül.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások